Ratari su nezadovoljni planiranim potporama

Ratari su nezadovoljni planiranim potporama

PRIBOJAVAJU SE ENORMNO SKUPE SJETVE

Nemaju, kažu, ništa protiv potpora ribarima, ali za sebe zahtijevaju znatno više od planiranih 80 milijuna kunaBELI MANASTIR – Kako je prekjučer priopćilo Ministarstvo poljoprivrede, pripremljena su dva programa potpore, vrijedna 130 milijuna kuna. Javlja GLAS SLAVONIJE

Jedan se odnosi na potporu poljoprivrednicima za olakšanje tereta rastućih troškova nadolazeće sjetve, za što je namijenjeno 80 milijuna kuna, a drugi se odnosi na ribare, uzgajivače i prerađivače, za koje je predviđeno 50 milijuna kuna.

“Programi će se u sljedećim danima uputiti Europskoj komisiji na komentar i odobravanje”, istaknuli su u Ministarstvu, naglasivši kako je potpora planirana za poljoprivrednike s ukupno tri i više hektara jarih žitarica, soje, suncokreta, duhana, šećerne repe i krmnih kultura te da se sve skupa namjerava vezati uz jare ratarske kulture prema Jedinstvenim zahtjevima iz 2021. godine, u skladu s čim se predviđa da će gotovo 27 tisuća poljoprivrednih gospodarstava ostvariti potporu. Ta objava nije naišla na odobravanje slavonsko-baranjskih ratara.

– Istina je da službene odluke još nema, bar je mi nismo dobili, ali ako je suditi po medijskim napisima, u našu su se kvotu ubacili ribari, na što ćemo sigurno reagirati. Nemamo ništa protiv da ribari dobiju određenu potporu, ali se naša “borba”, odnosno pregovori u Ministarstvu poljoprivrede, odnosila na pomoć ratarima, i to onima manjima odnosno srednjima. Podsjećam da je jedan od naših prijedloga, primjerice, bio isplata gotovine ili vaučera za financiranje po 100 kilograma uree, najskupljeg gnojiva, za prvih 100 hektara obradivih površina koje obrađujemo, što država ne bi ni osjetila jer je vlasnik našeg najvećeg proizvođača tog gnojiva, a nama bi ta pomoć puno značila jer je to nužno gnojivo enormno poskupjelo. Svjesni situacije, pristali bismo i na upola manji iznos, ali od 80 milijuna državnih kuna spomenutih za pomoć poljoprivrednicima dobit ćemo samo mrvice, od kojih nećemo ništa imati – konstatira Petar Pranjić, poljoprivrednik iz baranjskog Novog Čeminca, član Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore, naglašavajući kako je izračunano da za sjetvu jednog hektara poljoprivredne površine svaki ratar mora izdvojiti približno 14.000 kuna. Siguran je, kaže – i ponavlja da nema ništa protiv potpora namijenjenih ribarima, ali ne iz svote predviđene za ratare – da ribari, posebice oni na moru, ne moraju toliko uložiti u svoj rad iako svoj ulov naplaćuju po mnogim građanima iznimno visokoj cijeni. I nadalje tvrdi kako ih čeka najskuplja sjetva od mirne reinegracije, pa i prije nje.

– Do sjetve šećere repe i ostalih usjeva ostalo je manje od mjesec dana, a prihrana pšenice, ječma i ostalog jesenas zasijanog poočinje vrlo brzo. Želimo samo da nam netko konačno kaže na čemu smo. Sigurno je da nećemo sjediti i čekati prekriženih ruku – kaže Pranjić.

Ivica Getto Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA