Medved na obilježavanju 30. obljetnice ukopa poginulih u Kusonjama: Hrvatska Vlada nikada neće prestati tragati za nestalim braniteljima

Medved na obilježavanju 30. obljetnice ukopa poginulih u Kusonjama: Hrvatska Vlada nikada neće prestati tragati za nestalim braniteljima

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u ime predsjednika Vlade sudjelovao je 05. veljače 2022. na obilježavanju 30. obljetnice ukopa hrvatskih branitelja poginulih u Kusonjama. Uz ministra je bio i ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Dinko Tandara.

Ministar Medved, obitelji, ratni prijatelji i brojna izaslanstva odali su počast, mučki ubijenim hrvatskim braniteljima, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na bjelovarskom groblju Borik.

Organizatori sjećanja iz Udruge obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata Kusonje 91.- 93. podsjećaju da je prošlo 30 godina otkako su u masovnoj grobnici u Rakovom Potoku pronađena tijela 18 hrvatskih branitelja mučki ubijena u Kusonjama, te otkako su ispraćeni na svoja vječna počivališta na bjelovarskom groblju Borik.

Sudjelujući na obilježavanju i odavanju počasti 18-orici poginulih hrvatskih branitelja, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kao izaslani premijera, istaknuo je da hrvatska Vlada nikada neće prestati tragati za nestalim braniteljima.

Podsjetio je kako su obitelji branitelja poginulih u Kusonjama pola godine trpjele agoniju ne znajući gdje su tijela njihovih najmilijih. Posmrtni ostaci hrvatskih branitelja pronađeni su sakriveni u masovnoj grobnici u Rakovom Potoku i to je bila prva otkrivena i ekshumirana masovna grobnica u Domovinskom ratu.

U spomen na ubijene hrvatske branitelje služena je sveta misa zadušnica u Katedrali Svete Terezije Avilske, piše Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Žrtve Kusonja

“Bjelovarski branitelji upućeni su 8. rujna 1991. na pakračko ratište gdje je jedna skupina dragovoljaca ZNG-a upala u terorističku zasjedu u mjestu Kusonje. Tijekom borbi sa teroristima, dvadeset branitelja je ostalo zarobljeno, a kasnije su mučeni, zlostavljani i ubijeni, dok su se dvojica branitelja uspjela izvući iz okruženja. Nakon potpisivanja primirja i pregovora sa neprijateljskom stranom utvrđeno je da su branitelji zakopani pored rječice Brusnica nedaleko Kusonja gdje su ekshumirani 28. i 29. siječnja 1992. godine”, kratka je agencijska vijest poznata izvan granica Bjelovara i županije.

Stradali u akciji

To je jedna od najbolnijih epizoda Domovinskog rata na bjelovarskom području, stradavanje 18 mladića, pripadnika A satnije 105. brigade u Kusonjama. Uz njih, poginula su i dva policajca.

Brojne su nedoumice vezanu uz tu tragičnu akciju. Je li bila odobrena od zapovjedništva ili se radilo o samovoljnom postupanju? Jesu li srpske snage znale za tu akciju?

Nedvojbene činjenice su sljedeće: Kusonje je bilo pobunjeničko središte samo nekoliko kilometara od Pakraca iz kojeg se grad tukao minobacačkom vatrom. Dojava sa srpske strane sugerirala je kako se u Kusunju sprema smjena snaga, kako je neznatan broj srpskih vojnika te da se relativno lako može zaplijeniti minobacačko oruđe i streljivo. U izviđanju dan ranije nisu primjećene nikakve neprijateljske snage i zadaća se činila izvedivom bez velikog rizika.

Međutim, radilo se o klasičnoj “sačekuši”. Hrvatski vojnici pušteni su u selo, zapriječen im je prolaz, a specijalno vozilo je pogođeno protuoklopnom minom. Satnija se sklonila u kuću na broju 55 otkuda su pružali otpor nadmoćnom neprijatelju.

Nakon poziva u pomoć, pokrenute su akcije spašavanja, sli bez rezultata. Epilog je strašan: sedmorica ranjenih, li živih pripadnika postrojbe svirepo su mučeni i masakrirani.

Prema pobunjeničkim izvorima, ubijeno je i šest njihovih pripadnika.

Pet mjeseci njihova sudbina bila je nepoznata. Hrvatske vlasti, ali i obitelji stradalnika nisu mogli dobiti nikakvu informaciju o njima.

Zavladalo je silno ogorčenje građana zbog potpunog ignoriranja srpske strane da pruži bilo kakvu informaciju o poginulim braniteljima. Reakcija su bila brojna miniranja kuća čiji su vlasnici bili srpske nacionalnosti. Minirano je oko 600 objekata na području Bjelovara, ali srećom nije bilo stradalih osoba.

Ispraćaj na groblju Borik

Tijela poginulih, posmrtni ostaci, bili su dostupni njihovim obiteljima tek krajem siječnja sljedeće godine.

Zajednički ispraćaj poginulih pripadnika A satnije na bjelovarskom groblju Borik jedan je od najpotresnijih događaja tijekom rata u kojem su se miješali tuga, ali i odlučnost da se obrani i oslobodi domovina uz zavjet kako njihova žrtva nije bila uzaludna.

20 žrtava nije krajnja brojka stradalih u Kusonjama. Tijekom komemoracije i polaganja vijenca na mjestu pogibije branitelja u zoni koju su nadzirale snage UN-a od podmetnute mine poginula su trojica pripadnika 105. brigade. Danas je na tom mjestu podignuta kapelica…

Prema tom tragičnom događaju snimljen je igrani film “Broj 55”, piše klikni.hr.