Daruvarac na korak do uvjetnog puštanja iz zatvora! I sud mu dao zeleno svjetlo, odvjetnik: ‘Dobio je najviše ocjene‘

Daruvarac na korak do uvjetnog puštanja iz zatvora! I sud mu dao zeleno svjetlo, odvjetnik: ‘Dobio je najviše ocjene‘

Darko Kovačević konačnu odluku ipak čeka iza rešetaka, očekuje se rješenje žalbe Županijskog državnog odvjetništva

Sisačko tužiteljstvo žalilo se na odluku tamošnjeg Županijskog suda čije je vijeće za uvjetni otpust dalo zeleno svjetlo da na prijevremenu slobodu s izdržavanja kazne izađe Darko Kovačević zvani Daruvarac, koji je bio pravomoćno osuđen na tri godine i devet mjeseci zatvora jer je 13. lipnja 2018. godine brutalno premlatio u jednom zadarskom kafiću svoju tada 18-godišnju djevojku, a sve su snimile i nadzorne kamere.

Bio je to slučaj koji je zbog cijelog niza okolnosti, od postupanja policije do puštanja osumnjičenog izazvao brojne reakcije javnosti i preispitivalo se postupanje sudaca u navedenom postupku. Kovačević, koji je već bio u sukobu sa zakonom kaznu je izdržavao u kaznionici u Glini, a usto je i kazneno prijavio svoju bivšu djevojku neposredno nakon odlaska u zatvor zbog navodno lažnog svjedočenja i iskaza koji je dala na sudu. No, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je na temelju Kovačevićeve prijave provelo istragu i nedavno odbacilo kaznenu prijavu protiv premlaćene djevojke.

Kovačević (35) koji se na izdržavanje kazne javio u kolovozu 2019. godine u međuvremenu je pokrenuo cijeli niz izvanrednih pravnih lijekova ne bi li ukinuo pravomoćnu presudu i prekinuo svoje izdržavanje kazne. Bio je podnio zahtjev za nepravu obnovu kaznenog postupka i smanjenje kazne jer je nakon odlaska u zatvor postao otac, javlja Slobodna. Suprotno uobičajenoj praksi, Općinski sud u Zadru mu je 8. lipnja 2020. godine odbio zahtjev za smanjenje kazne zbog očinstva maloljetnog djeteta uz obrazloženje da je neosnovan. Ali nakon uložene žalbe Županijski sud mu je kaznu ipak smanjio za tri mjeseca.

Sada je Kovačeviću vijeće za uvjetni otpust ipak uvažilo molbu jer je i ispunio zakonske uvjete, a osim zadrskog odvjetnika Borisa Radmana, koji ga je branio u sudskom postupku, Kovačević je za postupak izdržavanja kazne angažirao i riječkog odvjetnika Velimira Došena. Nakon što mu je molba za uvjetni otpust usvojena, sisačko Županijsko državno odvjetništvo je danas podnijelo žalbu protiv rješenja vijeća za uvjetni otpust Županijskog suda u Sisku kojim je s izdržavanja kazne zatvora, kako su naveli u priopćenju, “uvjetno otpušten hrvatski državljanin (1987.) koji izdržava jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i devet mjeseci zbog kaznenih djela iz članka 118. stavak 1. i članka 139. stavak 2. Kaznenog zakona”.

Tužiteljstvo u priopćenju, ne navodeći Kovačevićev identitet navodi da je uložilo žalbu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja (članak 470. stavak 2. Zakona o kaznenom postupku) jer smatra kako vijeće prilikom odlučivanja o prijedlogu nije pravilno cijenilo sve okolnosti propisane člankom 59. stavkom 2. Kaznenog zakona i kako do sada izdržana kazna zatvora nije postigla svoju svrhu s obzirom na ličnost osuđenika, njegov prijašnji život i raniju višestruku kaznenu osuđivanost.

Kovačević ipak nije na slobodi, već do daljnjega ipak ostaje iza rešetaka, a ako sud uvaži žalbu tužiteljstva nastavit će izdržavati kaznu, ali ako odbije žalbu tužiteljstva Kovačević će nakon nešto više od dvije i pol godine biti na slobodi.

– Kaznionica u Glini dala je suglasnost za uvjetni otpust, dobio je najviše ocjene kao osuđenik, dokazao je da ga po izlasku na slobodu čeka zaposlenje. Sjednica vijeća bila je 7 veljače a isti dan odlučivalo se i o puštanju na uvjetni otpust Luke Matanića – rekao nam je odvjetnik Velimir Došen, koji zastupa Darka Kovačevića, piše jutarnji.hr.