Oporba za Deklaraciju, ali i jače sankcije: Srušen je poredak, a Zapad igra igru…

Oporba za Deklaraciju, ali i jače sankcije: Srušen je poredak, a Zapad igra igru…

Hrvatski sabor danas će glasovati i o prijedlogu Deklaracije o Ukrajini kojom se najoštrije osuđuje ničim izazvanu agresiju na Ukrajinu te se poziva Rusiju da odmah prestane s vojnim napadom i povuče svoje snage. Oporbeni zastupnici u izjavama izrazili su podršku usvajanju Deklaracije, ali neki su naveli da su predložene sankcije nedovoljne.

“Neupitno je jedinstvo svih zastupnika oko Deklaracije. Pozivam predsjednike države i Vlade da razmjenjuju informacije sa Saborom i javnosti. Hrvatska ima opasnost ako se nastavi ovakva retorika i ambicije zaluđenog vođe koje se pozivaju na povijesne granice i obnavljanje Velike Rusije, kazala je Dalija Orešković, saborska zastupnica iz redova Centra.

“Putinova retorika podsjeća na onu Miloševića. Sankcije neće svakako biti dovoljne, a odrazit će se svakako i na hrvatsko gospodarstvo”, kazao je Stjepo Bartulica, saborski zastupnik Domovinskog pokreta., javlja N1

SDP-ov zastupnik Siniša Hajdaš Dončić o značenju Deklaracije kazao je da sankcije ne šalju snažnu poruku Rusiji.

“To je polovično, treba uvesti potpune sankcije. Vrlo licemjerno od Zapada koji igra neku svoju igru. Svjetski poredak je srušen. Putin vjerojatno ima za cilj podjelu Ukrajine. Ima adut, to su energenti. Nasilnicima treba stati na kraj.”

Hajdaš Dončić je dodao da očekuje rast inflacije te da Vlada nastavi s mjerama.

Deklaraciju su komentirali i saborski zastupnici Mosta.

“Smiješne su bile izjave onih koji su rekli da nam LNG ne treba, da nam modernizacija vojske ne treba”, ocijenio je Božo Petrov.

“Iluzija je da će one pogoditi vlast zemlje poput Rusije, pogodit će najviše narod. Rusija je već našla alternativu na kineskom tržištu, ono što je izgubila na europskom. Priča o sankcijama je kamilica. Razjedinjenost europske politike se vidi. Zaključak: još jednom se potvrdilo da EU ne funkcionira dobro u kriznim situacijama”, kazao je Nino Raspudić.

Zvonimir Troskot smatra da EU nije ništa naučila iz zadnje energetske krize. “Cijeli gospodarski sustav u EU će još više sad patiti. Određene članice još ne daju zeleno svjetlo po pitanju isključenja Rusije iz sustava SWIFT”, kaže Troskot.

Što se tiče Fortenova grupe, Troskot je kazao da ruske banke imaju manje od 50 posto, pa će američki većinski partneri biti glavni pokretači unutar grupe. Vjeruje da će se sankcije vezane uz energetski sustav osjetiti na energetici.

“Jako je dobro da postoji konsenzus o Deklaraciji i da postoji konsenzus u smislu prihvata izbjeglica. To nam je u zeleno lijevom bloku upravo i najvažnije pitanje, humanitarno. Treba djelovati jako brzo”, kazala je Sandra Benčić (Možemo!) pa se osvrnula na sankcije:

“Potrebne su oštrije sankcije, poput zamrzavanja imovine i slično. Treba i diplomatski utjecati na Rusiju. Postoji zabrinutost da će se preliti na širu regiju. Treba natjerati Rusiju da sjedne za stol i počne pregovarati.”

Domagoj Hajduković, šef Kluba zastupnika socijaldemokrata, rekao je da mu je drago što su svi složni.

“Ovo nije deklaracija usmjerena protiv ruskog naroda nego protiv režima koji napada slobodnu zemlju”, smatra Hajduković koji bi volio da je Zapad reagirao žešće.

Kazao je i da se čuo s prijateljima u Ukrajini, kao i s bivšim veleposlanikom.

“Situacija nije dobra. Snage ulaze u Kijev, vode se ulične borbe, novinarske ekipe napuštaju grad. Jučerašnji datum je sramotan, uzdrmani su temelji poretka kakav smo poznavali. Preko 4000 ljudi prešlo je granicu Ukrajine i Moldove, ostatak Europe se na to mora pripremiti”, rekao je Hajduković.

Dodao je i da je Hrvatska imala ovoliku političku podršku kao što sad ima Ukrajina, možda bi rat prije završio.

Govoreći o glavnim naglascima Deklaracije, HDZ-ov Gari Capelli istaknuo je da se radi o osudi barbarskog čina koji nitko nije očekivao u 21. stoljeću.

“Neki novi Staljin želi novi SSSR”, rekao je Capelli, ističući hrvatsko prijateljstvo s ukrajinskim narodom.

“Spremno je sve za prihvat izbjeglica, bit ćemo primjer Europi u tom smislu”, kazao je pa dodao da ne vidi u ovom trenutku opasnost sankcija za Hrvatsku.

“Vlada djeluje, ali već se razmatraju daljnji koraci. Ministarstva se pripremaju. Možda ćemo već sljedeći tjedan imati odgovor”, najavio je Capelli.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je da je sada pitanje koliko Ukrajina može uopće izdržati ovakav napad. Potvrdio je i da je bilo razgovora o mogućem prelijevanju krize na zapadni Balkan.