‘Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški odgovoran je za smrt male Nikoll‘

‘Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški odgovoran je za smrt male Nikoll‘

Majci nisu pružili adekvatnu pomoć kao dugogodišnjoj žrtvi obiteljskog nasilja, niti su poduzimali sve što je trebalo

Centar za socijalnu skrbu u Novoj Gradiški odgovoran je za smrt malene dvoipolgodišnje djevojčice Nikoll koja je umrla od posljedica ozljeda koje joj je nanijela vlastita majka na Uskrs prošle godine. Socijalni radnici i psiholozi Centra postupali su nezakonito, nepravovremeno i nestručno, donosili su površne odluke ne mareći o emocijama i interesima dvoipolgodišnje djevojčice. A niti majci nisu pružili adekvatnu pomoć kao dugogodišnjoj žrtvi obiteljskog nasilja, niti su poduzimali sve što je trebalo protiv oca zlostavljača., piše jutarnji list

Ni ljubavi, ni pažnje

Umjesto da je Centar pokrenuo postupak da se roditeljima oduzmu sva djeca, koja nisu dobivala ni ljubav, ni pažnju niti zdravstvenu zaštitu, malu Nikoll na zahtjev roditelja vratili su u primarnu obitelj. I to unatoč tome što roditelji u dvije godine, koliko je živjela kod udomitelja, jedva da su iskazivali ikakav interes za nju, unatoč dugoj povijesti nasilja u obitelji i unatoč tome što je ocu D.D. oduzeto pravo na roditeljsku skrb za prvo dijete…

To je, ukratko, zaključak kontrolnog upravnog nadzora nad radom Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška koji je provelo četvero stručnjaka Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu.

Ili, kako su zaključili u nadzoru: “Postoje ozbiljni višestruki propusti i protuzakonite radnje koje u ukupnosti ispunjavaju kriterije neobjektivnosti i nestručnosti postupanja stručnih radnika Centra što je dovelo do povrede ljudskih prava djeteta i u konačnici do smrtne posljedice za dijete. Protuzakonitim djelovanjem i neintervencijama Centra prekršeno je više članaka Obiteljskog zakona, te je stručni tim Centra, bez zakonitog ovlaštenja, postupajući nestručno, neprofesionalno, arbitrarno i površno prouzročio štetu psihofizičkom zdravlju djeteta. Višestruke pogreške i propusti u radu stručnih radnika značajni su za tragičan ishod postupka radi čega je stručne radnike Centra potrebno pozvati na odgovornost. Utvrđena je odgovornost Centra odnosno odgovornost pojedinih stručnih radnika unutar sustava socijalne skrbi, socijalnih radnika i psihologa, čije je protuzakonito djelovanje i nepostupanje posljedično dovelo do tagičnog ishoda, odnosno do smrti malodobne N.D.”

Izvještaj ispisan na 53 duge i potresne stranice s 30 izrečenih mjera opisuje težak život djece u obitelji teško poremećenih odnosa, punoj nebrige, alkohola i nasilja, i vrvi propustima koji su doveli do nepopravljivog: malena Nikoll otrgnuta je iz udomiteljske obitelji, a pet mjeseci poslije ubila ju je biološka majka. Izvještaj u potpunosti i detaljno demantira zaključke stručnog nadzora Komore socijalnih radnika i Hrvatske psihološke komore, koje su javnost uvjeravale da nije bilo nikakvih propusta te da su socijalni radnici i psiholozi angažirani na slučaju postupali “sukladno protokolima i standardima i javnim ovlastima”.

U kirurški detaljnom nadzoru vidljivo je da gotovo nema niti jednog protokola kojeg su se stručne službe držale.

Obiteljsko nasilje

Nesređenost u obitelji bila je poznata CZSS-u od kolovoza 2016., a otac D.D. bio je u tretmanu zbog obiteljskog nasilja još od 2013. M.D. pokušala je napustiti izvanbračnu zajednicu zbog nasilja i konzumiranja alkohola, najmanje 13 puta od 2018. do 2020. D.D. je zbog nasilja više puta bio u pritvoru, a posljednji boravak u zatvoru u Požegi bio je u srpnju 2020. – samo tri mjeseca prije no što je Centar vratio Nikoll u biološku obitelj.

A Centar to nije smio učiniti iz niza razloga. Uz ostalo, zato što su roditelji djecu neprekidno izlagali nasilju. Zato što roditelji nisu dovoljno marili za Nikoll; od travnja do rujna 2019., primjerice, majka je samo nazvala pet puta i jednom je posjetila, a otac samo jednom i nije ju posjetio niti jednom. Zato što ih je udomiteljica upozorila da se Nikoll “boji roditelja, plače kad ih vidi i bježi od njih.

‘Kod udomitelja je bila vesela, a kod roditelja povučena i mršava’

Kad je Nikoll vraćana u biološku obitelj, baka R.D. je upozoravala Centar da je zlostavlja majka. “Tjelesne promjene u rastu i razvoju djeteta su bile očigledne. Djevojčica je kod udomiteljice bila vesela, zdrava, bujne kovrčave i plave kose i okruglih obraza. U primarnoj obitelji je bila povučena, mršave građe, iznimno rijetke kose, velikih crnih podočnjaka i oboljela od svraba. Još u prosincu 2020. baka je prijavila da majka M. šamara malu Nikoll i kažnjava je udarcem batinom po stražnjici zbog čega ima plave masnice.

Tijekom nadzora stručnih službi Centra stalno ima ogrebotine i plavice na čelu. U ožujku baka prijavljuje da treba spasiti dijete, jer je jako mršava i skoro bez kose na glavi. Centar se nije obazirao na navode bake i nije potpuno, pravodobno i pravilno poduzeo mjere radi zaštite prava i interesa malodobne Nikoll. Nije roditeljima odredio mjeru intenzivne stručne pomoći…

Prije nesretnog događaja postojale su sve činjenice da se protiv roditelja pokrene prijedlog da ih se liši roditeljske skrbi u odnosu na svu djecu, a Centar unatoč tome nije shvatio ozbiljnost situacije, te je nečinjenjem i nepravodobnim poduzimanjem mjera dovedena u pitanje i odgovornosti i stručnost stručnih randika Centra”, stoji u izvješću.