Tomašević otkrio broj skloništa u Zagrebu i upozorio na sirenu: ”Ne želimo širiti paniku”

Tomašević otkrio broj skloništa u Zagrebu i upozorio na sirenu: ”Ne želimo širiti paniku”

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević s najbližim suradnicima održao je redovitu konferenciju za medije.


Povodom obilježavanja današnjeg Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite RH gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević čestitao je službama njihov dan i pozvao građane da se uključe u sustav civilne zaštite.

Kazao je da ove godine nema smotre civilne zaštite da se u aktualnim okolnostima ne bi uznemiravalo građane.

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba održao je sastanak u ponedjeljak s ciljem koordinacije službi i pripreme prihvata i smještaja izbjeglice iz Ukrajine,’Grad Zagreb je spreman i pružit ćemo svu potrebnu pomoć”, poručio je Tomašević.

”Očekujemo puno veći val izbjeglica kada se uspostavi organizirani prijevozni sustav”, kazao je te dodao da razmišljaju da na raspolaganje stave i Grad mladih, a gradske zdravstvene službe izbjeglicama već pružaju potrebne zdravstvene usluge., javlja dnevnik.hr

Izbjeglice bi, ako će trebati, mogle biti smještene i na Velesajmu, no o tome se vode pregovori, kazao je Tomašević, kazavši da niti ne očekuje takav val, ali službe rade sve potrebne pripreme.

Na njegovu službenom Facebooku profilu zaredali su upiti građanki i građana gdje se može pronaći popis atomski skloništau Zagrebu, a to je pitanje Tomaševića dočekalo i na konferenciji za medije.

”1062 skloništa postoji u Zagrebu i tu smo također u suradnji s državnim institucijama, postoje protokoli, vodimo komunikaciju. Ne bih htio da se širi panika i prejudicirati neke stvari za koje na svu sreću zasad još nema opasnosti. Ne bih htio da podacima o skloništima pridonosimo strahu građana u ovoj situaciji koja je retraumatizirajuća”, kazao je Tomašević i dodao da se stanje skloništa periodički provjerava.

Podsjetio je da će u subotu u podne odjeknuti sirena za opću opasnost s obzirom na to da se redovito svake prve subote u mjesecu provjerava njezina ispravnost pa da se građani ne preplaše s obzirom na aktualno stanje vezano uz rat u Ukrajini.