Burno u Saboru zbog Ukrajine: “Ovo nije nimalo slično ratu u Hrvatskoj, ne dopustimo da hrvatska mladost odlazi u nepoznato”

Burno u Saboru zbog Ukrajine: “Ovo nije nimalo slično ratu u Hrvatskoj, ne dopustimo da hrvatska mladost odlazi u nepoznato”

Premijer Andrej Plenković podnijet će izvješće Saboru o stanju u Ukrajini.

-Saborski klubovi raspravljaju o stanju u Ukrajini

-Premijer Andrej Plenković podnijet će izvješće Saboru o stanju u Ukrajini

Tijek događanja pratite iz minute u minutu: 

10:34 SDSS-ov Milorad Pupovac kazao je da svijetu prijeti ozbiljna kriza miru. “Solidarnost ne smije biti upitna. Spremnost na političku pomoć ne smije biti upitna. Čini mi se da ultimativne poruke upućene nekim zemljama neće pomoći, ali razgovori kao što je bio onaj predsjednika Vlade, da je neophodno da u BiH i Srbiji i da imperativ među tim zemljama mora biti očuvanje mira i otklanjanje mogućnosti da bilo tko taj mir i te odnose ne naruši”, kazao je Pupovac i dodao: 

“Klub zastupnika SDSS-a će biti privržen traganju za mirom i podržat će svaku inicijativu koja će u regiji graditi političku stabilnost. Trezvenost je neophodna za svakoga od nas”, rekao je zaključno. , piše dnevnik.hr

10:26 Arsen Bauk (SDP) citirao je Miljenska Smoju i citat iz Velog Mista. “Ja san uvik kontra oni’ koji pucadu a za one u koje se puca”, kazao je Bauk za govornicom. 

10:22 Marijana Puljak (Centar) kaže kako je sinoć spriječen atentat na Zelenskog i da smo svi Zelenski. “Poraz Ukrajine bio bi poraz demokracije u svjetskim razmjerima”, kazala je. 

10:16 Hrvoje Zekanović (Nezavisni) kaže da je Hrvatska već indirektno involvirana u ovaj sukob. “Samo da se sutra ne začudimo ako nam se dogodi neki drugačiji scenarij”, upozorio je i upitao ima li Hrvatska spremna atomska skloništa. “Mi smo zauzeli stranu, samo nemojmo stavljati glavu u pjesak, samo nemojmo ne čuti prijetnje s istoka. Rusija nije sama na svijetu, nije Pale sam na svijetu. Kina je uz nju. Na našoj strani dobra je SAD i EU plus UK. S druge strane je fronta, društvance, iznimno moćno i iznimno veliko. Zauzeli smo stranu, međutim osluškujmo i pazimo što se događa. Kada naše oružje i dođe u Ukrajinu, situacija se mijenja”, kazao je. 

10:13 Davor Dretar (Domovinski pokret) kazao je kako je hrvatski narod uplašen i zbog rata, ali i zbog teške ekonomske situacije i inflacije.

“Dok čitamo da je bivši ministar izašao iz pritvora, da se prijavio na 6 plus 6, dok se DORH bavi pokretanjem predradnju vezano uz istragu oko još jednog ministra, pitam vas kako na to sve gleda prosječni čovjek. On je uplašen jer cijene oko njega rastu, plaća je nikakva, režije su otišle u nebo, Sabor ne radi ništa i što sad?”, komentirao je Dretar.

“Treba govoriti o Ukrajini, ali hoće li premijer govoriti i o tome kako žive hrvatski građani? Neće”, smatra Dretar. 

9:51 Krešo Beljak (HSS) upozorio je vladajuće da moraju poslati oštro upozorenje mladima da se ne idu boriti u Ukrajinu. 

“Pozivanje na vojni rok je zveckanje oružjem. Ovaj rat nije nimalo sličan ratu u Hrvatskoj, BiH, Kosovu i Siriji. Sada se događa da mladići slušajući vas, nas idu braniti u ukrajinski rat. Moramo ih smiriti i uvjeriti da se ne mogu vući paralele Hrvatske i Ukrajine”, kazao je Beljak i dodao: 

“Ne dopustimo da hrvatska mladost odlazi u nepoznato. Ovo zveckanje oružjem ne bi smjelo imati niti jednu hrvatsku žrtvu”, kazao je Beljak. 

9:30 HSLS-ov Darko Klasić smatra da bi trebalo uvesti obavezni vojni rok. Založio se za izmjene Zakona o obrani. “Predlažem Vladi da razmotri osiguravanje novih snaga novaka”, poručio je Klasić.

9:30 Počela je rasprava po Klubovima.

9:29 Ruska agresija na Ukrajinu, koja je obilježila njegov prošlotjedni r ad, i ovaj će tjedan biti u fokusu Hrvatskog sabora kojemu će premijer Andrej Plenković u srijedu podnijeti Izvješće o stanju u Ukrajini.

Vlada je prihvatila paket mjera vezanih za situaciju u Ukrajini – mjere za mogući prihvat izbjeglica, mjere za opskrbu plinom te odluku o zabrani korištenja zračnog prostora za ruske aviokompanije i zrakoplove.

Ukrajinski mediji javljaju da su se tijekom noći na srijedu odvijale teške borbe na istoku i jugu Ukrajine dok ruske snage već sedmi dan nastavljaju s invazijom, a Rusija tvrdi da je osvojila Herson.