Ako Vlada ne intervenira stiže ozbiljno poskupljenje goriva, veliki udarac na džep

Ako Vlada ne intervenira stiže ozbiljno poskupljenje goriva, veliki udarac na džep

Ako Vlada opet ne intervenira, vozače bi sljedeći tjedan mogle na benzinskim crpkama dočekati visoke cijene goriva, doznaje Večernji list.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, cijena nafte na svjetskim tržištima je drastično porasla. To će se osjetiti i u Hrvatskoj, ako Vlada ponovo ne intervenira.

Blizu 14 kuna izdvajalo bi se za dizel. Ni benzin ne bi bio daleko od tog iznosa. Sugovornici za Večernji list ističu da Vlada ne može toliko smanjiti trošarine jer ne može ići ispod minimalne koja je propisana EU direktivama. Također ne može anulirati PDV pa da može ići na smanjenje tog poreza na 13 posto, kao u slučaju plina i struje.

Pored rasta cijena nafte raste i tečaj dolara, a nafta se plaća u dolarima tako da svi efekti idu protiv opskrbljivača, pojašnjavaju za taj dnevni list sugovornici iz naftne branše.

”Iranska nafta je dugoročno rješenje jer promjena dobavnih pravaca traje mjesecima. U Njemačkoj je već sad cijena dizela dosegla dva eura po litri”, upozoravaju.

”Ako se ništa ne napravi i ostane ovako kako je sad, u utorak mi svi možemo zatvoriti pumpe”, zaključuju sugovornici.

Podsjetimo, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić je istaknuo da on ne poznaje Ruse koji su ulagači u Hrvatsku te nije upoznat s njihovim poslovanjem i eventualnom povezanosti s ruskim režimom. Novi plan o cijenama goriva najavio je za početak tjedna, piše dnevnik.hr.