Karlo Ressler: Rat je ušao u drugu fazu, ona je još opasnija…

Karlo Ressler: Rat je ušao u drugu fazu, ona je još opasnija…

DVANAESTI je dan ruske invazije na Ukrajinu. Današnje informacije govore da će Rusija otvoriti humanitarne koridore. Pravnik, hrvatski političar i zastupnik u Europskom parlamentu od 2019. godine Karlo Ressler kazao je u specijalnoj HTV-ovoj emisiji “Rat u Ukrajini” kako nema dvojbe da je rat ušao u drugu fazu, koja je još opasnija.

Saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković istaknuo je kako bi svi voljeli da sukob bude zaustavljen, ali da to još uvijek nije realno. 

“Ovo sada je jedna opasnija faza”

“Ruske snage su željele s jednom brzom agresijom izvršiti prepad na ukrajinske snage. Dakle, ostvariti neke veće, svoje, vojne ciljeve. Sada vidimo da ti vojni ciljevi nisu bili ostvareni, ali jasnije je da je ovo sada jedna opasnija faza, upravo zbog tog neuspjeha. Dolazi do nervoze i frustracije”, poručio je.

Saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković istaknuo je kako bi svi voljeli da sukob bude zaustavljen te da se problem riješi pregovorima.

“No, vratimo se u realnost. Realno je za očekivati da neće biti većih pomaka, da će obje strane samo izreći svoje stavove. I da će na tome završiti. Nadam se da će se u ovim pregovorima razgovarati o humanitarnoj situaciji, stvaranju humanitarnog koridora, kako bi se mogli evakuirati civili i spasiti životi. Mislim da više od toga očekivati, nije realno”, dodao je Hajduković. 

Četvrti paket sankcija Rusiji?

Ovoga tjedna Europski parlament će raspravljati o situaciji u Ukrajini. Ressler je istaknuo kako će Europa i dalje pomagati Ukrajini. Sankcije koje su uvedene Rusiji utjecat će i na Europu, odnosno na europsko gospodarstvo.

“Nema alternative i Europa je pokazala da može biti jedinstvena. Pokazala je i kolika je snaga, ne samo Europe, nego i zapadnog svijeta, a ruski režim to nije očekivao”, naglasio je Ressler.

U pripremi je i četvrti paket sankcija Rusiji. Hajduković je kazao da su sankcije koje su već nametnute Rusiji dosta oštre. Dodao je da rusko gospodarstvo i inače nije jako.

“Unatoč tome Ruska Federacija će se jedno vrijeme moći opirati, odnosno trpjeti te sankcije. Ono što je bitno da i ostale zemlje izvan Europe uvode Rusiji sankcije. Ono što bi trebalo uključiti u nove sankcije su veća ograničenja za ruska financijska tržišta, odnosno isključenje iz SWIFT-a, a to će ostaviti velike posljedice na financijsko tržište u Rusiji”, kazao je Hajduković.

Ressler je dodao da je najveća, odnosno najteža sankcija za Rusku Federaciju blokada imovine ruske središnje banke, preko šesto milijardi dolara rezervi koje imaju u raznim bankama i na Zapadu. 

“Teško je vjerovati da će se situacija uskoro smiriti”

Europskoj uniji je najvažnije osigurati mir u Ukrajini i zaustaviti sukob. Ressler je poručio kako je teško vjerovati da će se situacija uskoro smiriti.

Priljev izbjeglica je vrlo velik na sve europske zemlje. Hajduković je naglasio kako Europa treba biti spremna na val izbjeglica jer se ne zna koliko će rat trajati.

Ressler je dodao kako je Hrvatska na strani Ukrajine te da će pomoći i pri zbrinjavanju izbjeglica.