Milatić: Planiramo novu mjeru koja će prevenirati budući cjenovni udar

Milatić: Planiramo novu mjeru koja će prevenirati budući cjenovni udar

Što nove Vladine mjere, kojima se ograničavaju marže, ali i smanjuju trošarine na gorivo, donose građanima, ali i distributerima naftnih derivata? Nastavi li se rast cijene nafte treba li razmišljati i o smanjenju PDV-a? Kako ublažiti cjenovne udare koji će neizbježno slijediti zbog povećanja cijena goriva? Javlja HRTV

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva Ivo Milatić rekao je kako Vladina mjera na prvu nije dobra vijest za građane, ali je u konačnici dobra vijest za sve.

– Okolnosti su se promijenile. Zadnji put smo komunicirali i išlo se u pravcu da se obuzdavaju cijene, a da se pri tome distributeri ‘ne ubiju’ već da funkcioniraju. Mi kao Vlada moramo voditi računa o sigurnost opskrbe – ne možemo tražiti od naših distributera da oni nabavljaju gorivo i derivate na burzama, a da su svjesni da će raditi u minusu kao proteklih 5-6 dana. Išli smo na fiksaciju marže, distributeri su tražili veću, ali Vlada je zaključila da je to nekakav iznos koji može sustav držati na životu, rekao je i dodao da će svi njihovi budući napori ići prema fiksnom dijelu, da se on korigira, da ne nastradaju poduzetnici, ali i da im je bitno da građani budu prva kategorija zaštićenih.

Na pitanje hoće li sada cijene biti svugdje iste, Milatić je rekao kako to ovisi kako tko formira cijenu, ali da bi po njemu cijene trebale svugdje biti iste.

Rekao je i kako već planiraju novu dodatnu mjeru koja će prevenirati budući udar, a detalje će, kako je rekao, predstaviti predsjednik Vlade u četvrtak na sjednici Vlade.

– Svjesni smo da treba unaprijed djelovati i treba prevenirati događaje u idućih 15-20 dana, istaknuo je. 

Predsjednik Udruge glas poduzetnika Hrvoje Bujas rekao je njihov prijedlog bio na smanjenju ogromanog udjela države u cijeni.

– Došlo je do smanjenja trošarine, minimalno, trebalo je više zbog građanstva. Trebalo je ići na 1 kunu, a ne na 0.40 lipa. Smatrali smo da generalno u RH imamo preveliki PDV. On je drugi ili treći najveći u EU-u i tražili smo da zbog povećanja cijene dođe do smanjenja PDV-a. Država sada s vatrogasnim mjerama pokušava nešto napraviti i nešto se napravilo. Mi ne možemo reći da smo nezadovoljni, ali nismo zadovoljni jer se diralo ono što se u poslovanju ne smije dirati, a to je marža, rekao je, dodavši kako ograničavanjem i definiranjem marže poslovanja nastaju problemi za male i srednje koji kupuju od nekoga.

– U razgovoru s malim i srednjim distributerima oni su zadovoljni u kontekstu “dizanja” te cijene i onda smanjivanjem trošarina. Nezadovljni su jer nije došlo do smanjivanja PDV-a, a da se njimavnije dirala marža. Na taj se način to trebalo zarolati i onda bi imali nekakav krug. U ovoj situaciji koja je neizvjesna i ne znamo što nas čeka sutra, svi pokušavamo preživjeti, pogotovo mali i srednji. Ovo je samo zaustavljanje gubitaka, a nema dobiti, istaknuo je. 

Predsjednik udruge naftnih inženjera i geologa Želimir Šikonja rekao je da su ove mjere u odnosu na one prije primjerene trenutku.

– Distributeri su prije nosili veliki dio teret, a država malo manje, a sada se nekako preraspodijelilo, rekao je.

Na pitanje hoće li vožnja i prijevoz općenito postati luksuz, rekao je da hoće ako se nastavi ovaj trend, te da ćemo se svi morati ponašati racionalnije.

– Sigurno je da će cijene poskupiti bez obzira što Vlada napravila. Vjerujem da će se pratiti situacija i reagirati, ali ne možemo računati da će nas samo Vlada iz toga izvući, kazao je. 

Bujas je rekao kako je inflanatorni val u koji smo svi ušli u ovom trenutku nezaustavljiv, kako god da se okrene i štogod da država napravi. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA