Tko je Ivan Paladina i koje to veze i poslovi budućeg ministra smetaju oporbi i predsjedniku?

Tko je Ivan Paladina i koje to veze i poslovi budućeg ministra smetaju oporbi i predsjedniku?

Ono što javnost zna nekoliko dana, u utorak su doznali i, barem formalno, koalicijski partneri HDZ-a. Na sastanku u Vladi predstavljen im je kandidat za novog ministra graditeljstva, Ivan Paladina.

I dok bi on trebao dobiti jednoglasnu podršku partnera, već u startu otvaraju se upitnici oko njegovih veza prema Rusiji, a u fokusu je opet i sudbina Josipa Aladrovića.

Hrvoje Krešić je za Dnevnik Nove TV pojasnio koje to veze i poslovi budućeg ministra smetaju oporbi i predsjedniku Republike.

Radi se o, kažu u HDZ-u, mladom stručnjaku zavidne karijere. Radio je na istaknutim upravljačkim ili nadzornim mjestima u tvrtkama poput Razvoj Golf vezanoj za Srđ iznad Dubrovnika, u Titan Grupi, vodio je IGH, bio u nadzornom odboru Hidrogradnje a u projektu Kupari još uvijek ima vlasničke udjele, za koje u HDZu tvrde da ih prodaje.

Problem je u tome što iza manje-više svih tvrtki u kojima je radio stoji ruski kapital. Konkretno, ruski milijarder Sergej Gljadelkin koji je vlasnički stajao iza IGH odnosno Kupara odnosno Hidroelektre, a s kojim novi ministar više nije navodno u dobrim odnosima iako još uvijek imaju suvlasnički odnos u tvrtki koja pokušava, sada već predugo, oživjeti turistički kompleks Kupari.

A tu je i Oksana Dvinski, nekadašnja savjetnica potpredsjednika Sberbanka Maksima Politajeva i vlasnica građevinskih tvrtki poput Titan Gradnje, koja je nedavno otišla u stečaj. Zanimljivo, Oksana je Dvinski vodila i Zakladu Nova pokoljenja koja je, pak, donirana HDZ-ovu Hrvatsku zakladu državnog savjeta, piše dnevnik.hr.