Davor Dretar Drele otišao u Ukrajinu: ‘Razvozimo humanitarnu pomoć, a jedna scena me posebno rastužila‘

Davor Dretar Drele otišao u Ukrajinu: ‘Razvozimo humanitarnu pomoć, a jedna scena me posebno rastužila‘

Nakon putovanja koje trajalo cijelu noć i dan te dvadesetak kontrolnih punktova ukrajinskih oružanih snaga, uspio se probiti do Lavova

Davor Dretar Drele, član Domovinskog pokreta, prvi je saborski zastupnik koji je nakon početka velikoruske agresije otišao u Ukrajinu., prenosi jutarnji list

Nakon putovanja koje trajalo cijelu noć i dan te dvadesetak kontrolnih punktova ukrajinskih oružanih snaga, uspio se probiti do Lavova.

Ukrajincima je dovezao humanitarnu pomoć iz Varaždina. Razveselio je mnoge ljude, ali i kućne ljubimce, kojima je pomoć također potrebna. Dretar se video linkom javio u program Z1 televizije.

– Krenuli smo kasno sinoć iz Varaždina, cijeli dan smo skupljali stvari. Upravo razvažamo humanitarnu pomoć po Lavovu koji je prepun starih kamenih kocaka pa je sve malo grbavo. Stigli smo rano ujutro u Lavov i jurcamo okolicom. Preko dvije tone humanitarne pomoći smo dovezli. Oko jedne tone živežnih namirnica, ali i oko jedne tone hrane za kućne ljubimce. To je današnji plan. Imamo još oko pola tone danas za podijeliti danas dok padne mrak i onda idemo spavati, a sutra, nažalost, za Hrvatsku vraćamo 12 izbjeglica.

Nakon putovanja koje trajalo cijelu noć i dan, uspio se probiti do Lavova.

– Ono što stvarno u tom teškom trenutku može dati malo hrabrosti čovjeku jest činjenica da smo mi rano jutros ušli u Ukrajinu preko Mađarske i vozili 250 kilometara ovdje do Lavova i prošli 20-ak kontrolnih točaka. Ja sam nekako došao do zaključka da, ako postoji takva briga Ukrajinaca za svoju domovinu čak i na tom području duboko pod kontrolom Ukrajine, ako oni toliko pažljivo pažnju vode o tom dijelu zemlje, siguran sam da će znati obraniti svaki njen kvadratni centimetar. Strašan je problem ovdje u Lavovu koji je, hvala dragome Bogu, izvan ratnih događanja, ali ulice su prepune ljudi… Nažalost, prošli smo pored jedne grozne scene u samom centru grada gdje se ljudi koje žele napustiti svoju zemlju mogu prijaviti. Red je dugačak nekoliko stotina metara i nije to nikome drago vidjeti – kazao je Dretar.

– Trenutno služim ovdje u Lavovu kao vozač kobija i nosim teške predmete. Nadam se da ćemo se za tjedan do dva moći ponovno vratiti natrag ovdje i pomoći još više koliko možemo. Vjerujemo svi da će sve biti u redu i da će ukrajinski narod pobjediti. Naše hrvatske registracije u ovom gradu su dobrodošle i vjerujem da ćemo uskoro svi moći doći u slobodni Lavov i slobodnu i nezavisnu Ukrajinu – zaključio je Drele za Z1 televiziju.