ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUGE STUDIO B

ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUGE STUDIO B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja Studio B je u petak, 11. ožujka, održala godišnju Skupštinu na kojoj su se okupili_e redovni_e članovi_ice i članice korisnice Udruge, te proslavu 5. rođendana naše Udruge kojoj su prisustvovali predstavnici partnerskih institucija i organizacija – predsjednik Udruge DEMOS MEDIA Mario Strinavić, predsjednik Udruge „Starci 2001“ Vatroslav Babić, Stjepan Bošnjak ispred Udruge gluhih i nagluhih, te Ivica Brkanac, vijećnik Općinskog vijeća Općine Vrbje. Na domjenku smo uručili priznanja najvolonteru i najvolonterki i zahvalnice pojedincima i institucijama koje podržavaju naš rad. Skupština je održana u Društvenom domu u Bodovaljcima u skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama.

U uvodnom dijelu predsjednica Udruge Studio B, Nikolina Jureković, predstavila je rezultate našeg rada u protekloj godini. Tijekom 2021. godine proveli smo ukupno 21 projekt, odnosno aktivnost; od čega izdvajamo ESF projekte „Zaposlena žena za aktivnu zajednicu“, čija je provedba u 2021. godini završila, te „Savladaj prepreke: Osnaži se i ostvari na tržištu rada“ čija je provedba tek započela, a trajat će do srpnja 2023. godine. Također, proveli smo dva lokalna/regionalna projekta usmjerena mladima, a odobren nam je novi projekt pod nazivom „RU:TOPIA – razvoj zajednice po mjeri mladih“, koji provodimo u suradnji s Općinom Vrbje, te koji će rezultirati izradom Akcijskog plana za mlade kao prve javne politike usmjerene mladima u općini Vrbje. Prošle smo godine, nakon pauze uzrokovane pandemijom, proveli i Erasmus+ KA1 projekt stručnog osposobljavanja „Genderologija – rodna jednakost za jednako društvo“ na temu rodne jednakosti i rodno uvjetovanog nasilja koji je razvijen s partnerima iz 6 zemalja. Također, proveden je projekt „Mladi u srcu“ s ciljem unapređenja kvalitete života starijih osoba kroz sudjelovanje u različitim organiziranim radionicama čime smo pridonijeli prevenciji institucionalizacije i promicanju aktivnog starenja. Udruga je u prošloj godini sudjelovala i u nekoliko partnerskih projekata financiranih iz EU fondova, te jačala svoje kapacitete kroz sudjelovanje naših zaposlenika_ica u različitim edukacijama. Krajem godine proveli smo i božićno darivanje djece u Bodovaljcima, a tijekom godine smo obilježili različite važne datume. Udruga je iznimno ponosna na primanje u punopravno članstvo Mreže mladih Hrvatske, te na imenovanje našeg člana Izvršnog odbora Borisa Lekića u Savjet mladih Brodsko – posavske županije!

Udruga Studio B broji 40 članova_ica, od čega 32 ženske i 8 muških. Redovnih članova_ica je 15, dok je članova_ica korisnika_ica 25. Iz navedenog je vidljivo da je broj redovnih članova_ica rastao u odnosu na proteklu godinu, kao i broj članova_ica korisnika_ica. Što se volontera tiče, 2021. godine imali smo ukupno 48 volontera (27 ženskih i 21 muških) koji su zajedno odradili ukupno 741 volonterski sat. Što se korisnika_ica naših aktivnosti tiče u 2021. godini obuhvatili smo zaista značajan broj. Kroz nekoliko projekata i aktivnosti direktnih korisnika_ica naših aktivnosti bilo je 214. Broj indirektnih korisnika obuhvaćenih aktivnostima podizanja vidljivosti i ostalim aktivnostima zasigurno je nekoliko puta veći.

U 2021. godini imali smo 12 zaposlenih, a ostvarili smo prihod u iznosu od 858.714,00 HRK. Rashodi su bili u iznos od 866.175,00 HRK.

Nakon uvodnog dijela, uručena su priznanja Najvolonterki Udruge u 2021. godini – Nikolini Karakašić, te Najvolonteru Borisu Lekiću. Također, Skupština je donijela Odluku o dodjeli zahvalnica.

Udruga zahvaljuje Igoru Jurišiću na nesebičnoj podršci i potpori razvoju i radu Udruge Studio B, naročito u procesu osiguravanja prostora za Društveni centar Bodovaljci. Udruga također zahvaljuje OŠ Vladimir Nazor, Adžamovci na potpori razvoju Udruge. Nadalje, zahvaljujemo Moniki Suknaić na potpori razvoju Udruge kroz podršku u prijavi projekta za Društveni centar Bodovaljci. Udruga zahvaljuje Blaženki Žderić na doprinosu radu Udruge; te Ljubici Maričević, Dragici Mastovac, Nadi Strinavić, Marici Bošnjak, Saneli Konjević i Nikolini Karakašić na aktivnom sudjelovanju i podršci radu Udruge. Također, zahvaljujemo Ivici Brkanac na podršci radu Udruge. Zahvaljujemo svim medijima koji su pratili i podržavali naš rad u 2021. godini: Radiu Nova Gradiška, portalu DEMOS MEDIA i portalima novagra.hr i Novagradiska.eu.

U narednom periodu Udruga će se posvetiti postizanju kratkoročnih i dugoročnih ciljeva, od čega su najvažniji kontinuirana profesionalizacija rada udruge kroz zapošljavanje novih zaposlenica_ika i održavanje postojećih radnih mjesta i otvaranje društvenog centra / centra za mlade u Bodovaljcima, te unaprijeđenje kvalitete rada s mladima kroz aktivnu suradnju u Erasmus+ programu. Želimo ostati pokretač pozitivnih promjena u zajednici i generator društvenog, ali i ekonomskog napretka.

Kako bismo obilježili naš peti rođendan, zaposlenik Udruge Štefan Šnaubert pripremio je video o naših pet godina koji se može pogledati na ovom linku. Također, na službenim stranicama Udruge objavljeno je detaljno godišnje izvješće o radu i financijski izvještaj za 2021. godinu, sa svrhom osiguravanja javnosti i transparentnosti rada.

Iznimno smo ponosni na sve naše članove i vanjske suradnike koji su predano radili i volontirali u posljednjih pet godina, zbog čijeg smo truda dospjeli do prepoznatljivosti u lokalnoj zajednici i statusa jedne od najaktivnijih Udruga na širem novogradiškom području.

Udruga Studio B

FOTO: DEMOS MEDIA