Ukrajinski pregovarač o 15 točaka mirovnog plana: To su ruski zahtjevi…

Ukrajinski pregovarač o 15 točaka mirovnog plana: To su ruski zahtjevi…

FINANCIAL TIMES, pozivajući se na tri izvora rusko-ukrajinskih pregovora, objavio je kako su dvije zemlje postigle značajan napredak u okvirnom mirovnom planu od 15 točaka, uključujući prekid vatre i rusko povlačenje ako Kijev proglasi neutralnost i prihvati ograničenja svojih oružanih snaga.

Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak ubrzo je o spomenutom planu pisao na Twitteru. “FT je objavio nacrt koji predstavlja zahtjeve ruske strane. Ništa više. Ukrajinska strana ima vlastite stavove. Jedino što u ovoj fazi potvrđujemo jesu prekid vatre, povlačenje ruskih trupa i sigurnosna jamstva iz niza zemalja”, objavio je Podoljak.

Kremlj kaže da je “prerano otkrivati bilo kakav niz potencijalnih sporazuma”

Financial Times je pisao kako bi predloženi sporazum uključivao odricanje Kijeva od svojih ambicija za pridruživanjem NATO-u i obećanje da neće ugostiti strane vojne baze ili oružje. Također, trebao bi uključivati i vojno-sigurnosna jamstva saveznika poput SAD-a, Velike Britanije i Turske, a Kijev bi smio i dalje zadržati svoju vojsku.

Glavni ukrajinski grad ujedno bi morao osigurati jednakopravnost korištenja ruskog jezika u Ukrajini. Iako su Moskva i Kijev izjavili da su postigli napredak u uvjetima dogovora, ukrajinski dužnosnici i dalje su skeptični. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je “prerano otkrivati bilo kakav niz potencijalnih sporazuma između Moskve i Kijeva o rješavanju sukoba u Ukrajini”, navela je ruska državna novinska agencija RIA., prenosi index.hr