Daus (IDS): Prvi i zadnji put kada smo imali kvalitetno uređeno gospodarenje ruralnim prostorom bilo je U DOBA CAREVINE AUSTRIJE

Daus (IDS): Prvi i zadnji put kada smo imali kvalitetno uređeno gospodarenje ruralnim prostorom bilo je U DOBA CAREVINE AUSTRIJE

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus sudjelovao je u saborskoj raspravi o Prijedlogu zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta. Istaknuo je da je Zakon nužno potreban, pogotovo za primorsku Hrvatsku zbog malih poljoprivrednih površina, no kako ima mnogo prepreka na putu njegove realizacije. Javlja GLAS ISTRE

Stava je da će Zakon u praksi biti teško provediv zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i posjedovnog stanja te neusklađenosti katastra sa stvarnim stanjem na terenu.

Dojma je da je Zakon pisan više za ravničarsku Hrvatsku i velike poljoprivrednike, a kako su u praksi najveći problemi zapravo u primorskoj Hrvatskoj i kod malih proizvođača, dodajući da će u Istri biti jako teško i procijeniti vrijednost određene čestice u odnosu na drugu, pogotovo ako nije u njenoj blizini.

Napomenuo je da kada se radi jedan ovakav zakon, odnosno kada se kreće u takav postupak, tada bi ga trebalo učiniti što jednostavnijim, a prije same komasacije potrebno je riješiti osnovne preduvjete. To se najviše odnosi na rješavanje imovinsko pravnih odnosa i sređivanje stanja u katastru, kao i podizanje odgovornost vlasnika o važnosti njihovih parcela.

Smatra da ukoliko se ide u reformu agrara, a komasacija bi trebala biti dio toga, onda ta reforma mora biti cjelovita i sustav mora biti usklađen. To tada nije pitanje samo Ministarstva poljoprivrede, nego i ostalih nadležnih institucija jer se tada radi o strateškoj državnoj odluci.

– Dolazimo do apsurda da je prvi i zadnji put kada smo imali kvalitetno uređeno gospodarenje ruralnim prostorom bilo u doba carevine Austrije, uostalom i katastarske mape su nam još od tog doba, stare dvjesto godina, ukazao je Daus te zaključio da Klub IDS-a pozdravlja namjeru rješavanja problema rascjepkanosti poljoprivrednog zemljišta, kao i da se što više takvog zemljišta privede poljoprivrednoj namjeni, no kako ovaj Zakon za to nije dovoljan.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA