Vukovarci se oprostili od ratne heroine Vesne Bosanac…

Vukovarci se oprostili od ratne heroine Vesne Bosanac…

U Vukovaru je dan žalosti. Obitelj, prijatelji i državni dužnosnici oprostili su se od vukovarske ratne heroine – doktorice Vesne Bosanac. Na posljednje počivalište ispraćena je iz Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar – u tihoj pratnji dugogodišnjih kolega i prijatelja. Lik i djelo doktorice Bosanac- zauvijek će ostati upisani u povijest stvaranja slobodne i neovisne Hrvatske.

Brojni Vukovarci oprostili su se od dr. Vesne Bosanac na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Prigodnim govorom uoči pokopa na Memorijalnom groblju od nje se oprostio se njezin dugogodišnji zamjenik na čelu bolnice Siniša Maslovara.

– Većina nas će je pamtiti po tome što je brinula o svima i bila nam potpora kad god je to bilo potrebno, osobito ako bi nas zadesila neka ozbiljna nedaća ili bolest. Voljela je svoje uposlenike i borila se za njih do krajnjih granica izdržljivosti, čak i onda kad bi ih svi napustili i kad bi ponekad i sami izgubili vjeru u sebe, kazao je. Ponekad mu se, rekao je, činilo da je bila neuništiva jer je preživjela bezbroj teških nedaća, a moglo bi se reći čak i katastrofa. Vesna Bosanac je, istaknuo je, u najtežim trenucima za bolnicu tijekom Domovinskog rata, pokazala neslućenu hrabrost, odvažnost i organizatorske sposobnosti., donosi HRT

Pored brojnih Vukovaraca posljednjem ispraćaju Vesne Bosanac nazočili su i izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, ministar zdravstva Vili Beroš, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava čijom odlukom je današnji dan u Vukovaru proglašen i Danom žalosti. Vesna Bosanac umrla je u ponedjeljak u vukovarskoj bolnici u 73. godini života, nakon duge i teške bolesti.

Prije pokopa, od Vesne Bosanac u dvorištu vukovarske bolnice u tišini su se oprostili djelatnici bolnice. U Hrvatskom domu poslijepodne održat će se komemorativni skup.

– Ja sam bila mlada, tek sam počela raditi i tada sam je upoznala. Pamtim je što je bila dovoljna čvrsta, ali i dovoljno pažljiva i „mekana” prema svima oko nje, uključujući i pacijente. Uvijek je imala pažljivu riječ i uvijek je dobro držala balans između svega ružnog što nam se događalo i onih teških trenutaka koje smo imali, rekla je Mirjana Semenić Rutko, dr.med.

– Kada sam čuo da je doktorica umrla, nisam puno dvojio da dođem ovdje, govori Stjepan Vil

– Došao sam iskazati joj neizmjernu zahvalu za sve što je učinila za naš narod, a poglavito za svoj Vukovar i na poseban način za ranjenike u Vukovaru. Za sve ono što je propatila u teškim danima, iskazati joj za sve što je učinila i poslije Domovinskog rata u obnovi vukovarske bolnice, u pronošenju istine o velikosrpskoj agresiji, rekao je Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja i dodao kako je bila tiha i samozatajna, ali i toliko snažna, a njen glas i danas odzvanja u hrvatskom narodu i našem društvu sa snažnim porukama očuvanju mira i vrijednostima ljudskog života. Neizmjerno joj hvala na svemu što je učinila rekao je minista Medved.