U nedjelju počinje ljetno računanje vremena, a to donosi i neke opasnosti: Evo kakve su poremećaje zabilježili liječnici

U nedjelju počinje ljetno računanje vremena, a to donosi i neke opasnosti: Evo kakve su poremećaje zabilježili liječnici

Iako ljetno računanje vremena znači da će dan duže trajati, to je ujedno i vrijeme kada se najčešće događaju moždani i srčani udari. Postoje načini kako se možete suočiti s promjenama

Ljetno računanje vremena je prvi put uvedeno u Njemačkoj 1916. godine kako bi se radni dan odvijao što više za vrijeme dnevnog svjetla te kako bi se uštedjela energija. Njemačku su kao i uvijek slijedile i druge zemlje.

Od tada se na proljeće pomiču kazaljke za sat unaprijed, a najesen za sat unazad. U nedjelju (27. ožujka) se u dva ujutro kazaljke pomiču na tri sata.


Pomicanje uzrokuje zdravstvene promjene

Stručnjaci su brojne zdravstvene rizike povezali s prelascima na ljetno vrijeme jer se tada događa više srčanih i moždanih udara, kao i drugih kardiovaskularnih problema.

Američki znanstvenici su 2018. otkrili da vrste poremećaja srčanog ritma raste nakon pomicanja sata u proljeće. Ta fibrilacija može uzrokovati krvne ugruške, moždane udare ili prestanak rada srca.

Ono što je još postalo uobičajeno su problemi sa snom dok se ne naviknete na ljetno vrijeme. Nesanica može utjecati na memoriju, koncentraciju ili brze reakcije tijekom vožnje. Ljudi mogu postati nervozniji i može im se promijeniti ishrana.

Promjena na ljetno vrijeme navodno povećava i rizik od depresije.

Savjeti kako se suočiti s promjenama

Kako biste se suočili s promjenama vremena, počnite se pripremati za ljetno vrijeme oko tjedan dana unaprijed.

Preporučuje se da odete u krevet svaki dan 15 do 20 minuta ranije. Na taj način ćete se bolje odmoriti.

Spavanje noću otežava višak kofeina i popodnevno drijemanje te se preporučuje da posljednju kavu popijete oko dva popodne.

Tijekom ljepšeg vremena bi trebali više šetati i prozračivati prostor, ali i izaći ranije iz kuće na jutarnje sunce.

Pozitivne strane pomicanja sata

Pozitivne strane pomicanja sata su te što koristite manje umjetnog svjetla i struje te se više i bavite sportom.

Kada je dan duži imate više vremena za razonodu i odmor.

Sunčeve zrake pomažu u apsorbciji kalcija, što jača kosti, a prirodna svjetlost je dobra i za vid, piše net.hr.