Sve je izvjesnije da će SDP napustiti Tomaševića u Zagrebu. Sve je počelo s – Titom

Sve je izvjesnije da će SDP napustiti Tomaševića u Zagrebu. Sve je počelo s – Titom

Nakon Pule, gdje je savez nezavisnog Filipa Zoričića, a time i SDP-a koji ga podržava, s platformom Možemo! i formalno pukao, uskoro bi se slično moglo dogoditi i u Gradu Zagrebu. Javlja NOVI LIST

U glavnom gradu veliku većinu u Gradskoj skupštini ima Možemo!, a dio koalicije i dio vlasti čini i SDP sa svoja četiri zastupnika. SDP, kako je poznato, drži i mjesto predsjednika Skupštine na kojem je Joško Klisović, a dio njihovih ljudi već je u ovih nepunih godinu dana preuzeo i dio komunalnih poduzeća, pa tako primjerice Igor Rađenović vodi Gradska groblja.

No, unatoč zajedničkom interesu da jedni i drugi drže dio vlasti, njihovi se stavovi sve više razlikuju oko konkretnih tema, pogotovo otkako je Viktor Gotovac preuzeo zagrebački SDP. On zadnje vrijeme putem društvenih mreža i u svojim izjavama i javno deklarira te razlike, i više nitko ne krije da se njihova politika bitno razlikuje.

Poštovati zakon

Sve je počelo inicijativom Viktora Gotovca da se jednom od glavnih trgova vrati naziv Trg maršala Tita, što u Možemo! smatraju nebitnom temom, odnosno previše ideologiziranom da bi sada ikome bilo u interesu raspisivati referendume na tu temu, ili pak raspirivati sukobe. Gradonačelnik Tomislav Tomašević to je jednostavno ignorirao.

Nedavno je pak zastupnik SDP-a Renato Petek ostao zapanjen kad je uz Tomaševića na otvorenju Festivala svjetla bila rame uz rame čelnica Turističke zajednice Zagreba Martina Bienenfeld, kao kadar iz vremena Milana Bandića, za koju su u SDP-u otpočetka čekali da je Tomašević smijeni. No, to se nije dogodilo. »Pao mi je mrak na oči kad sam pogledao otvorenje Festivala svjetla. Odmah mi prolete misli kako su TZ i direktorica Bienefeld bili u središtu sumnjive dodjele naših milijuna«, napisao je Petek.

Istovremeno dok Martinu Bienenfeld ostavlja na staroj dužnosti, Tomašević je ovog tjedna krenuo u proces restrukturiranja Zagrebačkog holdinga gdje planira otpustiti ili stimulirati na odlazak čak 700 ljudi, među kojima i neke Bandićeve suradnike poput Slobodana Ljubičića Kikaša i druge, poput nekadašnjih čelnika Tržnica itd. Tomaševića u utorak popodne ovog tjedna zbog toga očekuje prosvjed sindikalaca Holdinga, a iako je svima jasno da je Holding bio mjesto masovnog uhljebljivanja i da do promjena mora doći, Tomašević je ipak i za to dobio javne packe iz SDP-a. Njegovi partneri naime neprestano javno upozoravaju kako se mora poštovati Zakon o radu.

– SDP očekuje od uprave i skupštine Holdinga da zajamči radnicima zakonitost postupanja, pišu oni u svojim objavama, što je samo jedna potvrda više onoga o čemu se već neko vrijeme govori – da su sastanci čelnika SDP-a i Možemo! u Zagrebu zapravo potpuno zamrli i da sad uglavnom komuniciraju putem javnih objava.

Zadnja packa iz SDP-a poruka je Tomaševiću oko budućnosti Gradske plinare – iako gradonačelnik nikad i nigdje nije potvrdio da se planira potpuna privatizacija te firme, SDP-ovi su poručili: »SDP Zagreb protivi se bilo kakvoj prodaji Gradske plinare. Smatramo je ključnom komunalnom infrastrukturom s perspektivom razvoja. I ona pripada onima koji su je izgradili – građanima«.

Jasno je, ako postoje tako duboke suštinske razlike oko toga kako upravljati gradskim komunalnim poduzećima, da sloge u ovoj koaliciji više svakako nema.

Preispitati suradnju

Dapače, Viktor Gotovac traži reviziju koalicijskog sporazuma. »Treba evaluirati naše dogovore, projekte, suradnju«, izjavio je Gotovac, a Tomašević mu poručio da je – spreman.

Iako u samom koalicijskom ugovoru i piše da se jednom godišnje obavlja njegova revizija, odnosno da će se svake godine evaluirati što je od dogovorenog i učinjeno, Gotovčeva poruka je više nego jasna – SDP će u budućnosti biti spreman podržavati projekte, ali neće više podržavati Možemo! bezuvjetno kao dosad. To je de facto najava pucanja koalicije, a Tomaševićeva sreća je da ima tako veliku i čvrstu većinu u Gradskoj skupštini da se ne boji da će mu time i vlast pasti iz ruku.

Dapače, neki u oporbi misle da će se SDP oko toga opet podijeliti, pa tako HDZ-ov Davor Filipović kaže: »Mišljenja sam da će, ako SDP napusti koaliciju, dio njihovih zastupnika poput Joška Klisovića nastaviti podržavati Tomaševića. On je dosad pokazao nevjerojatno podilaženje gradonačelniku kao predsjednik Skupštine, pa sam siguran da će i dalje davati podršku. Uostalom, on gleda svoj interes – prije ovoga bio je bez posla, uzeo je šest plus šest nakon mandata u Saboru, i taj njegov interes jači je od lojalnosti SDP-u«, kaže Filipović.

HDZ: Sjedni, jedan

Na pitanje kako u cjelini ocjenjuje novu vlast, HDZ-ov Davor Filipović kaže: »Ocjena je – nedovoljan. Tomašević je obećao metro, a građani tramvaj čekaju pola sata, najavio je revoluciju u odlaganju otpada, a grad nikad nije bio prljaviji. Ništa od obećanog nije učinjeno. Jedino za što drži riječ su otkazi, koje provodi kako bi u Holding uhljebio preostale kadrove iz svog Možemo!, koje još nije. To nije ono za što su građani glasali i što su očekivali«, zaključuje Filipović. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA