Razmišljate o najmu stana za ukrajinske izbjeglice? Državna naknada ide do 3600 kn, evo gdje se prijaviti

Razmišljate o najmu stana za ukrajinske izbjeglice? Državna naknada ide do 3600 kn, evo gdje se prijaviti

Stanje u Ukrajini i dalje je poprilično dramatično i opasno. U potrazi za sigurnošću dio građana iz te zemlje novi je dom pronašao upravo u Zagrebu. Ako i vi želite pomoći izbjeglicama i pružiti im smještaj, valja imati na umu nekoliko stvari. Javlja ZAGREB INFO

Naime, u petak 25. ožujka, Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je Javni poziv za dostavu ponuda vlasnika stambene jedinice za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju. Poziv se odnosi na vlasnike stambenih jedinica koji imaju na raspolaganju slobodne stambene jedinice i vlasnike stambenih jedinica koji su po načelu solidarnosti već ustupili svoje stambene jedinice na korištenje, izvijestili su iz Grada Zagreba ovog ponedjeljka.

Cjelokupan tekst i upute za provedbu Javnog poziva dostupni su na poveznici, a Obrasce za prijavu osim na priloženoj poveznici, moguće je preuzeti i u sjedištima gradskih četvrti Grada Zagreba na lokacijama navedenim na poveznici.

Popunjeni Obrazac uz dokaze o vlasništvu potrebno je dostaviti osobno (u uredovno vrijeme) ili poštom na adresu Gradskog ureda za mjesnu samoupravu (Ulica Kneza Branimira 71b), odnosno elektronskim putem na mail adresu Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

Nakon zaprimljenih zahtjeva, u dogovoru s ponuditeljem provest će se neposredni nadzor stambene jedinice i utvrditi vjerodostojnost ponude, a o čemu Stožer civilne zaštite Grada Zagreba izdaje Potvrdu. Osim na adresu Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, informacije je moguće dobiti i na tel. 01/658-5141, navode iz Grada.

Maksimalno 3.600 kuna za pružanje smještaja

Podsjetimo, prošlu srijedu Vlada je donijela Odluku o financiranju troškova stambenog zbrinjavanja raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju, po kojoj će država do najviše 3600 kuna mjesečno isplaćivati vlasnicima koji svoje nekretnine ustupe za smještaj izbjeglica. Trošak korištenja stambene jedinice u pojedinačnom smještaju podmirivat će se vlasniku jednom mjesečno, a obuhvaćat će najam prostora i režije. Odlučeno je da će se za samca trošak podmirivati u iznosu od 50 kuna po danu, a u slučaju više zaprimljenih osoba za prvog člana to će biti 40 kuna, drugog člana 30, trećeg 20, a četvrtog i svakog sljedećeg člana po 10 kuna. Za zaprimanje izbjeglica moraju se zadovoljiti i određeni uvjeti.

Sukladno tomu, stambena jedinica treba imati minimalno 30 metara četvornih površine stambenog prostora za jednu osobu, odnosno za svaku sljedeću osobu iz kućanstva po pet metara četvornih. Prostor treba imati svu potrebnu komunalnu infrastrukturu te treba biti opremljen potrebnim namještajem i aparatima, imati kuhinju te kupaonicu. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA