Tko je u ovom trenutku najspremniji za izbore? Stručnjak za politički marketing tvrdi: ‘Samo su dvije stranke spremne‘. Uvjeren je i da zna što Puljak sprema

Tko je u ovom trenutku najspremniji za izbore? Stručnjak za politički marketing tvrdi: ‘Samo su dvije stranke spremne‘. Uvjeren je i da zna što Puljak sprema

PIŠE MARINA KARLOVIĆ-SABOLIĆ Vijest donosi SLOBODNA DALMACIJA

U ovome trenutku za izbore u Splitu jedino su spremni Ivica Puljak i Most, nitko drugi – tvrdi u izjavi za “Slobodnu Dalmaciju” poznati stručnjak za politički marketing Jerko Trogrlić. On procjenjuje da će se Puljak odlučiti da se istovremeno s gradonačelničkim održe i izbori za Gradsko vijeće.

– To bi bilo logično preslagivanje karata koje bi vodilo potencijalno stabilnijoj vlasti i ujedno najpravedniji i najpošteniji put. Puljak očito procjenjuje da im ni gafovi, optužnica, kao ni sve ostalo što se događalo zadnjih dana, kod njihovog biračkog tijela ne šteti. Oni koji mogu biti jako nezadovoljni izborima su oporbeni vijećnici. Neki od njih bi mogli izgubiti pozicije koje sada imaju – smatra Trogrlić.

Pitanje je tako hoće li Branka Ramljak ponovno do vijećničkih mandata. Što će se dogoditi s vijećnicima iz stranke Pametno, koji nisu imali dovoljno vremena da se profiliraju. A pod velikim je upitnikom i koliko bi mandata na novim izborima dobio uzdrmani SDP.

PROBLEM U HDZ-U

– SDP se nije uspio ni na lokalnoj razini profilirati usprkos vidljivom radu Davora Matijevića. Uz to, angažman Ante Franića se pokazao kao totalni debakl, budući da ih je on napustio u Gradskom vijeću. Ni HDZ se nije oporavio od poraza, a nisu imali vremena isporfilirati nekog drugog kandidata, tu je još uvijek Vice Mihanović koji je izgubio izbore – ističe Trogrlić.

Naš sugovornik je uvjeren da se Puljak sprema izvesti ono što naziva “manevrom Matije Posavca“: u istom postavu izaći na izbore s Ivoševićem, i tako svojega zamjenika zapravo – amnestirati.

– Tako bi, poput Posavca u Međimurju, Ivošević dobio novi legitimitet pred građanima. Je li Split za to zreo, to je stvar procjene Puljkovog tima. Posljednja istraživanja koja su rađena i koja su objavljena pokazivala su da Puljak među biračima stoji puno bolje nego na prošlim izborima.

Oporba cijelo vrijeme zaziva izbore ali se zapravo nada da do njih neće doći. Puljak je iskoristio stratešku prednost da sam odabere trenutak kad će ići u izbore, a problem koji mu je zamjenik prouzročio iskoristio je kao povod za to – pojašnjava Trogrlić.

Sada je jedno od ključnih pitanja hoće li Puljak pokušati ispotencirati polarizaciju prema HDZ-u i Željku Kerumu, a onda nastojati pokupiti najviše glasova na suprotnoj strani ili će se odlučiti za neku drugu taktiku.

Ivoševićevu kandidaturu, međutim, neće biti tako lako iskomunicirati nakon svega što se u međuvremenu događalo.

– Ako zajedno daju ostavku, vjerujem da će zajedno u tu priču i ići. Ivošević je među građanima najprepoznatniji akter nove vlasti i plodove njegovog rada svi vide, od čišćenja Istočne obale preko Hrvojeve do uklanjanje kioska. On je na sebe time i navukao najveći bijes suprotne strane.

Puljak mu je davao punu podršku u tome, ali je vrlo zahtjevno štititi nekoga tko ima pravomoćnu optužnicu, a dok istovremeno Puljak i njegova supruga traže da ode ministar Aladrović zbog istrage DORH-a. To je doista opasan i sklizak teren – zaključuje Trogrlić. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA