VRUĆE TEME U SKUPŠTINI Oporba rešeta Tomaševića, a on uzvraća udarac HDZ-u: Korištenje državnih stanova fetiš je vaše stranke

VRUĆE TEME U SKUPŠTINI Oporba rešeta Tomaševića, a on uzvraća udarac HDZ-u: Korištenje državnih stanova fetiš je vaše stranke

U tijeku je 10. sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Javlja portal ZAGREB INFO

Na dnevnom redu su 22. točke, a među njima i prijedlog odluke o kratkoročnom zaduženju grada kod Europske banke za obnovu i razvitak u iznosu od 50 milijuna eura, Izvješće o radu gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića od početka mandata do kraja 2021., te odluka o djelomičnom podmirenju dugova zagrebačkih bolnica KB Sveti duh, Dječje bolnice Srebrnjak i Specijalne bolnice za plućne bolesti.

Na samom početku utvrđeno je da je na sjednici nazočno 36 zastupnika od njih 48.

“Obavještavam vas da je gradonačelnik Zagreba povukao Prijedlog zaključka o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi na nekretnini oznake Klara”, otkrio je predsjednik Skupštine Joško Klisović.

Pauzu na samom početku zatražili su članovi Kluba Možemo!.

“Imam zahtjev za stankom od Kluba Možemo, Zagreb je naš i Nova Ljevica”, poručio je Klisović.

Stanka će trajati 15 minuta, do 9:30 sati.

Nakon pauze, održano je glasanje za prihvaćanje dnevnog reda. 37 od 40 prisutnih zastupnika glasalo je za, čime je dnevni red prihvaćen većinom glasova. Potom su uslijedila pitanja i prijedlozi zastupnika, a među prvima bio je Nenad Predovan iz BM 365.

Oštre kritike iz redova BM 365

“Gradonačelniče Tomaševiću, vrlo je neprofesionalno i neetično ponašanje Uprave prema radnicima u Holdingu. Sve je okrenuto naglavačke s tim procesom otpuštanja. Prvo treba napraviti sistematizaciju pa onda utvrditi tko je višak. To kako radi Uprava ZGH jako je štetno i nakaradno. Na pitanje novinara, vi se gradonačelniče smješkate i podcjenjujete problem i kažete da vas podržavaju sindikati. Tu podršku vidjeli smo ispred Holdinga neki dan. Moje pitanje je-zašto podržavate nezakonito činjenje na najosjetljivijim poslovima kao što su otkazi? Znate li što se u Holdingu uopće događa otkako je Uprava uputila dokument o kolektivnom višku radnika?”, upitao je Tomaševića zastupnik Predovan.

“Proces savjetovanja počeo je još krajem godine i sve je po zakonu i radi se profesionalno. Sindikati i Uprava komuniciraju, a na prosvjedu je bilo nekoliko stotina radnika od njih sedam tisuća. Radi se o manjinskom dijelu sindikata, a većina je u procesu savjetovanja s Upravom. Popis je rađen po jasnim i objektivnim kriterijima”, odgovorio je gradonačelnik.

Potom je pitanje postavila Gordana Rusak, također iz Stranke rada i solidarnosti.

“Gradonačelniče, teško je proći bilo kojim dijelom grada, a da noga ne zapne u rupi. Radovi su počeli, rokovi su prolongirani i sve stoji”, započela je Rusak i upozorila na situaciju na Tuškancu.

Tomaševića je upitala kada planira početi raditi i rješavati probleme.

“Da bi se takvi poslovi napravili, potrebno je provesti javne nabave i neke od sanacija na fotografijama koje ste pokazali u centru su već sanirane”, odgovorio joj je gradonačelnik i dodao da ne zna zašto su se rokovi na Tuškancu produljeni te da i njega samog frustrira kad vidi koliko su radovi na gradilištima (ne)aktivni.

Paukovi, antipoduzetnička klima i državni stanovi na tapeti

Idući je na redu bio Marijan Tomurad (MB365) kojega je zanimalo zanimalo zašto u Trnskom i Novom Brestju pauk i komunalni redari dižu automobile, a nedostaje parkirnih mjesta. Gradonačelnik je odgovorio da je sve po zakonu.

“Što se tiče Brestja, moramo vidjeti je li to rješivo jednosmjernim ulicama. Sami ste rekli da ulice nisu projektirane za zgrade i upitno je zašto su tako projektirane i jesu li standardi o broju parkirnih mjesta poštivani. Pitanje parkirnih mjesta u gradu je nešto čime ćemo se pozabaviti ovdje. Morat ćemo donijeti drugačiju parkirnu politiku”, poručio je Tomašević te dodao da se ne može svaka zelena površina pretvoriti u parking i zamolio za suradnju da se više koristi javni prijevoz.

O antipoduzetničkoj klimi govorio je HSLS-ovac Kristijan Jelić koji je upozorio da se koči razvoj Zagreba i da im se javlja sve više investitora sa žalbom da su ih na Vijećima gradskih četvrti su odbijali bez ikakvog objašnjenja, iako su ishodili lokacijske dozvole. Tomašević nije imao odgovor na tu konstataciju, jer kako kaže, ne zna o kojoj se točno parceli radi.

HDZ-ova zastupnica Mirjana Kujundžić Tiljak upitala je o dopisu koji su poslala šest gradskih kazališta u kojem su priopćili da u javnim potrebama u kulturi nisu objavljena financijska sredstva za provedbu programa te da na brojne upite nisu dobili odgovore. Upozorila je i da Grad duguje kazalištima sredstva za studeni i prosinac, a Tomašević joj je odgovorio da neke stvari koje je navela nisu točne te da će se nesporazumi s limitima sredstava ispraviti u narednim tjednima. Otkrio je i da su u srijedu imali sastanak s jednom od ravnateljica.

Tomašević uzvraća HDZ-u

O novoj ravnateljici Muzeja suvremene umjetnosti upitao je Mario Župan (HDZ). Njega je zanimalo je li gradonačelnik upoznat da je MSU tražio dodjelu gradskog stana.

“Znam da vas u HDZ-u posebno zanimaju korištenje stanova u državnom i gradskom vlasništvu, to vam je fetiš. Ravnateljica je stupila na dužnost i nije u posjedu nikakvog gradskog stana, to mi je prva informacija. Postoje pravilnik i povjerenstvo koje se time bave. Ne vidim problem da netko tko ovdje do sada nije živio a upravlja bitnom institucijom ne dobije takav stan, no za sada ona nije u posjedu nikakvog stana”, odgovorio je Županu gradonačelnik, a HDZ-ov zastupnik je poručio da je ravnateljica u apartmanu na račun Grad.

Tomašević tvrdi da to on takvo nešto nije potpisivao i da to nije istina.

Goluža o Sesvetama kao slijepom crijevu

Trpimir Goluža (MOST) na sjednici je govorio o Sesvetama i iskoristio metaforu slijepog crijeva kako bi “dočarao” gradonačelniku koliko su Sesvete zanemarene. Tomašević mu je kratko odgovorio da ponavlja teme i postavlja općenita pitanja, a Goluža je bio malo konkretniji i upitao kad će na red doći vrtić u Sesvetskom Kraljevcu. Tomašević mu je rekao je da se na vrtiću radi.

HDZ-ovca Vladimira Ivičeka zanimalo je kad će drobilice u Resniku i Jakuševcu profunkcionirati, koliko koštaju i koliko košta najam one koja radi. Tomašević je otkrio da je maksimalni trošak 200 tisuća kuna i da je dozvola pri kraju.

“Drobilica je 3,2 milijuna ova za građevinski, a za glomazni 2,9 od čega će se dio platiti iz sredstava EU”, dodao je.

Gradonačelnik je i upitan o otpadu na gradskim grobljima od strane SDP-ovke Davorke Moslavec.

“Dobit ćete pisani odgovor. Ono što znam je to da se radi na sortiranju otpada koji ondje nastaje da se što manje koriste usluge privatnih poduzeća. Nisam znao da postoje takve hrpe i sanirat ćemo ih u najbržem roku”, odgovorio je Tomašević.

Nakon pitanja, konačno je i na dnevni red došla 1. Točka  o Prijedlogu odluke o izmjeni Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Zagreba za 2022. Od 32 zastupnika, 28 ih je bilo za, te je Prijedlog prihvaćen. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA