Bivši pročelnik Ivica Lovrić: ‘Gradonačelnik se hvali obnovom koju smo mi napravili, mailovima mu pokušavam skrenuti pažnju na nelogičnosti’

Bivši pročelnik Ivica Lovrić: ‘Gradonačelnik se hvali obnovom koju smo mi napravili, mailovima mu pokušavam skrenuti pažnju na nelogičnosti’

Nakon što je u više javnih istupa komentirao kašnjenje s obnovom zagrebačkih školskih objekata, aktualni Tomaševićev savjetnik i bivši pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje, Ivica Lovrić, dodatno je pričao o toj temi u intervjuu za Seebiz.

“Najveći dio škola trebao je već biti obnovljen ujesen prošle godine, ali nažalost, dolaskom nove gradske vlasti radovi i aktivnosti na navedenim objektima zaustavljaju se iz nejasnih i neobjašnjivih razloga. Djelomično je završen samo jedan objekt (OŠ Miroslava Krleže), i to četiri mjeseca nakon planiranog roka”, rekao je Lovrić u intervjuu za Seebiz. Javlja ZAGREB INFO

Podsjetio je kako je u zagrebačkom potresu prije dvije godine ukupno oštećeno 175 odgojno-obrazovnih objekata u koji se ubrajaju škole, vrtići i učenički domovi. Lovrić je rekao i kako je njihova obnova počela dan nakon potresa, a u šest mjeseci 162 objekta su obnovljena i vraćena u funkciju, čime je početak školske godine 2020./21. bio neometan.

“Gradonačelnik se hvali da su povukli 117 milijuna kuna iz Fonda, ali prešućuje da je to za za one objekte koje smo mi obnovili u prvih šest mjeseci. Ne prijavljuje ništa što je aktualna gradska vlast isprojektirala, ugovorila i obnovila jer to za sad ne postoji. Vrlo je upitno što će se dalje moći povući iz Fonda solidarnosti jer trenutno se, koliko znamo, ništa ne ugovara i obnova je praktički stala”, ustvrdio je Lovrić.

Dodao je i kako Grad Zagreb može povratno vratiti uložena sredstva za njihovu obnovu iz Fonda solidarnosti EU te Fonda za oporavak i otpornost EU.

Doći će još poskupljenja

Komentirao je i uključenost vanjskih suradnika u obnovu.

“Na većini škola koje su u cjelovitoj obnovi pojavili su se pojedinci koji u ime Grada uvjetuju nastavak radova izmjenama projekata i uvođenjem znatno skupljih i statički upitnih tehnologija obnove. Osim vremenskog kašnjenja, vrijedi napomenuti i da su  novi projekti značajno skuplji, tako da je obnova Gimnazije Tituša Brezovačkog ugovorena za 38.000.000,00 kuna. Međutim, izmjenama projekta radovi su poskupjeli ma 58.000.000,00 kuna! Zbog ovako bespotrebnog poskupljenja neminovno je da će doći do raskida ugovora i ponavljanja cijelog postupka javne nabave. Ovo će odgoditi završetak obnove ove škole za još najmanje dvije godine, a dovest će i do daljnjih poskupljenja. Dakle, umjesto da se završila obnova  Gimnazije Tituša Brezovačkog u rujnu prošle godine, kasnit će dvije do tri godine i Zagrepčane će koštati duplo skuplje. Slično se događa i na drugim objektima”, upozorio je Lovrić.

Procijenio je i kako će propusti oko obnove škola oštetiti gradski proračun za više od 100.000.000 kuna.

Lovrić je pokušao i procijeniti štetu za zagrebački proračun zbog svih ovih propusta oko obnove škola.

“Osim enormne financijske ugroze za Grad Zagreb, zastoj u obnovi škola uvelike nanosi štetu učenicima Grada Zagreba jer je narušena kvaliteta odgojno-obrazovnog procesa. Naime, 6.000 učenika iz oštećenih škola nastavu pohađaju u drugim školama, gdje je također ugrožena kvaliteta nastave za više od 10.000 učenika škola domaćina” dodao je Lovrić.

Ne odgovara na mailove

Upitan o odnosu s Tomaševićem, Lovrić je kazao kako gradonačelniku redovito šalje mailove kojima pokušava skrenuti pozornost na nelogičnosti, ali do sada ni na jedan nije dobio odgovor.

No, vidjevši neke od gradonačelnikovih poteza, Lovrić zaključuje kako ipak prati njegove prijedloge.

“Doduše, češće se radi o tome da je spriječio neke nelogičnosti, pa i nezakonitosti na koje sam ga upozorio. Sugerirao sam mu da riješi pogrebno mjesto pokojnog gradonačelnika Bandića, pa je nakon 2-3 dana poslušao i prenio pravo korištenja na obitelj. Jednostavno, odluke se donose presporo i to je ono što pod hitno treba mijenjati jer grad ovako ne može funkcionirati na zadovoljavajući način”  dao je Lovrić primjere gradonačelnikovih odluka. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA