Prvoaprilska šala Glasa Istre jučer je bila glavna vijest u Puli. NASJELI SU SVI ŽIVI

Prvoaprilska šala Glasa Istre jučer je bila glavna vijest u Puli. NASJELI SU SVI ŽIVI

Prvoaprilska šala Glasa Istre, da su u Puli pronađeni dosad nepoznati manuskripti Jamesa Joycea, naišla je na veliki odjek. Denisu Bimbašiću, vlasniku kafića Uliks, koji je “pronašao manuskripte dok je preuređivao stan”, telefon je zvonio od jutra. Javlja GLAS ISTRE

– Upecali su se svi živi, kaže Bimbašić, koji je skupa s Glasom Istre sudjelovao u provedbi ideje, spremno se fotografirajući s “manuskriptima”.

Na šalu su nasjeli brojni mediji, lokalni i nacionalni, koji su zvali i provjeravali priču. Uz to, Bimbašić je dobio i zanimljivu poruku, koja djeluje kao šala na šalu.

– Poštovani, iz medija saznajemo da ste u posjedu spisa Jamesa Joycea koje nemamo u evidenciji te Vas molimo da se javite Ministarstvu kulture, Konzervatorski odjel Pula, Ulica grada Graza 52100 Pula ili na broj telefona 052/575-660. Upozoravamo Vas da svaka daljnja objava bez naše suglasnosti bila bi u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti kulturne baštine, članka 42 stavak 2 istog zakona, piše u jednoj od poruka koje je dobio Bimbašić.

Nažalost – sada to definitivno možemo otkriti – manuskripti s kojima se fotografirao su fejk, napravljeni su u redakciji Glasa Istre onako kako su to radili u seriji Mantalist – prolijevanjem kave po svježe printanim papirima. Tekstovi koji se vide na njima jesu Joyceovi, ali njegovi stari i već poznati manuskripti, koji se s nekoliko klikova mogu pronaći na internetu.

“Joyceova ostavština” se suši od kave u redakciji Glasa Istre

Ali da bi ostala lijepa uspomena, Bimbašić ima u planu izložiti lažne manuskripte negdje u kafiću, s jasnim natpisom 1. april. Pa neka se zna. Osim toga, sve ovo može poslužiti kao uvod u skorašnji Bloomsday, koji se u Dublinu, Puli i drugim gradovima obilježava u lipnju.

Do idućeg 1. aprila – pozdrav. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA