Britanija sazvala Vijeće sigurnosti UN-a kako bi razgovarala o zvjerstvima ruske vojske u Buči

Britanija sazvala Vijeće sigurnosti UN-a kako bi razgovarala o zvjerstvima ruske vojske u Buči

Ujedinjeno Kraljevstvo, koje predsjeda Vijećem sigurnosti UN-a u travnju, saziva sastanak Vijeća sigurnosti u utorak (5. travnja) kako bi raspravljalo o masovnim ubojstvima ruskih agresora u Buči, u regiji Kijev.

Kako prenosi Ukrinform, to je na Twitteru objavila stalna predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva Barbara Woodward.

“Ovog vikenda, u užasnim snimkama i izvješćima iz Buče, vidjeli smo ubijene nenaoružane ukrajinske civile vezanih ruku na leđima. Više od 800 tijela ostavljeno je na ulici ili bačeno u masovne grobnice. Žene su silovane pred njihovom djecom”, rekla je u videu objavljenom na twitteru.

O dokazima o ratnim zločinima na teritoriju Ukrajine, uključujući i Buču, raspravljat će se u utorak na sastanku Vijeća sigurnosti o Ukrajini, rekla je Woodward.

“Iskoristit ćemo naše predsjedanje (u Vijeću sigurnosti) kako bismo osigurali transparentnost, odgovornost i pravdu”, dodala je.
Ranije je objavljeno da je Rusija pokušala sazvati Vijeće sigurnosti dan ranije, u ponedjeljak, kako bi širili laži o navodnim “provokacijama ukrajinskih radikala” o ruskim zločinima u Buči. Međutim, odlučeno je da će Rusija imati priliku iznijeti svoje priče na sastanku u utorak.
Kako je objavljeno, Irpinj, Buča, Hostomelj i cijela Kijevska regija oslobođeni su od ruskih osvajača. U oslobođenim gradovima i selima zabilježena su masovna ubijanja ruskih civila od strane Rusa.