Kruh i burek skuplji kunu, peciva 50 lipa

Kruh i burek skuplji kunu, peciva 50 lipa

STAJKI: Danas kupujemo brašno po veleprodajnoj cijeni koja je do prije nekoliko mjeseci bila njegova maloprodajna cijena Javlja GLAS SLAVONIJE

Poskupjeli smo! Dvije riječi koje smo najčešće imali prilike čuti zadnjih dana dok smo obilazili osječke pekarnice. Prodavačice koje pakiraju kruh i peciva, dok izgovaraju spomenute riječi s jedne strane pulta, s druge uglavnom rezignirani kupci koji sliježu ramenima, a tek poneki “biranim riječima” komentiraju poskupljenje koje zapravo nikoga nije iznenadilo. No, kako su većina pekarnica koje smo obišli bile kvartovske, kupci koji redovito zalaze u njih znali su kako će do poskupljenja doći, jer su ih prodavačice na to upozoravale i danima prije.

Skupa pšenica

Najave o sniženjima više od tisuću artikala iz osnovne potrošačke košarice nakon 1. travnja uglavnom nisu ostvarene. Cijene koje su vrijedile polovinom veljače, kad je vlada RH izišla s izdašnim paketom mjera protiv inflacije – i kad nitko nije mogao predvidjeti dodatni šok koji će na globalnom tržištu žitarica i uljarica te energenata izazvati i rat u Ukrajini i sankcije Rusiji – rasle su iz tjedna u tjedan. Cijene sirovina trenutačno su na nezapamćenim, rekordnim razinama, odnosno pšenica se kreće na burzama oko 400 eura za tonu, to jest oko tri kune za kilogram.

Od 1. travnja cijena kruha u Osijeku porasla je za kunu, kao i bureka, pizze, hot-doga, dok su peciva i ostali proizvodi (prstići, mali burek, krofne, pogačice, buhtle), otišli gore za pedeset lipa, a svaka je pekarnica o cijenama odlučila za sebe. Međutim, nisu sve pekarnice poskupjele sve proizvode. U nekima su se odlučili ne povisiti cijenu kruha, bar za sada, dok su drugi pekari odlučili ne povisiti cijenu sendviča, pojedinih peciva, ili lisnatog tijesta. Od 1. travnja polubijeli kruh od 700 grama može se pronaći već od 6,90 do 9,49 kuna, ovisno u kojoj pekarnici ili trgovačkom centru u Osijeku kupujete, dok se cijene običnih peciva (kifle, klipići, zemičke) kreću, ovisno o gramaži, od 1,59 do 3,19 kuna.

Ne stabilizira li se tržište energenata, zbog kojeg se ovih dana bilježi nikad viša cijena pšenice, običan bijeli kruh u Hrvatskoj mogao bi dosegnuti nezapamćenu cijenu od čak 15 kuna za komad, no, kako ističe Hajdar Stajki iz pekarnice “Aroma”, njegova cijena u Osijeku ne bi trebala biti viša od deset kuna.

Bez dogovora

– Cijena brašna raste iz minute u minutu. Danas ga po veleprodajnim cijenama kupujemo za 5,12 kuna, plus PDV, što je do prije nekoliko mjeseci bila njegova maloprodajna cijena. Stoga sam mišljenja kako bi najviša cijena bijelog kruha u Osijeku mogla biti deset kuna, bar u dogledno vrijeme. Iako poskupljenje kruha u osječkim pekarnicama izgleda gotovo pa usuglašeno, a u prilog čemu govori činjenica kako je kruh poskupio kunu, a peciva 50 lipa, nikakvog zajedničkog dogovora nije bilo. Svaki pekar sam je procijenio koliko može izdržati sa starim, odnosno novim cijenama – dodao je Stajki.

Hrvatska računica – petnaest kuna za bijeli kruh – čini se čak i vrlo konzervativnom u odnosu na predviđanja nekih drugih, nama bliskih europskih tržišta na kojima se posljednjih tjedana špekulira i o znatno većim poskupljenjima.

Nikola Kučar Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA