NY Times: Ove satelitske snimke razotkrivaju ruske laži o masakru u ukrajinskoj Buči…

NY Times: Ove satelitske snimke razotkrivaju ruske laži o masakru u ukrajinskoj Buči…

Rusija tvrdi da su tijela stavljena na ulice nedavno, nakon što su se ruske trupe povukle iz tog grada

Nakon što su tijekom vikenda u javnost procurile mučne fotografije mrtvih civila koji leže na ulicama Buče – neki vezanih ruku, neki s prostrijelnim ranama na glavi – rusko ministarstvo obrane poricalo je odgovornost za spomenute zločine u Ukrajini. Štoviše, u nedjeljnoj objavi na kanalu Telegram sugerirali su kako su tijela “tek nedavno stavljena na ulice nakon što su se oko 30. ožujka sve ruske jedinice potpuno povukle iz Buče”.

No analiza satelitskih snimaka The New York Timesa opovrgava takve ruske navode – prema njima, nije istina da su se ubojstva civila u Buči, predgrađu Kijeva, dogodila nakon što su ruski vojnici napustili grad.

Rusija uporno tvrdi kako su i ove fotografije “još jedna prevara”, čak je zatražila i hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a na kojemu bi se raspravljalo o “provokacijama ukrajinskih radikala” u Buči. Ali pregled videa i satelitskih snimaka NY Timesa pokazuje kako su mnogi civili ubijeni prije više od tri tjedna, u razdoblju kad je ruska vojska još kontrolirala grad.

Na jednom videu, koji je 2. travnja snimio član mjesnog vijeća, vidi se više tijela razbacanih duž Jablonske ulice u Buči. Satelitske snimke koje je Maxar Technologies dostavio The Timesu pokazuju kako je najmanje 11 trupala bilo na ulici od 11. ožujka, kad je Rusija, prema vlastitim tvrdnjama, okupirala grad.
Kako bi potvrdili kad su se tijela pojavila i kad su žrtve vjerojatno ubijene, tim za vizualne istrage u The Timesu proveo je analizu satelitskih snimaka od prije i poslije. Fotografije prikazuju tamne objekte slične veličine ljudskome tijelu koji se pojavljuju u Jablonskoj ulici između 9. i 11. ožujka. Spomenuti objekti vide se na istome mjestu i nakon što su ukrajinske snage ponovno ušle u Buču (tad su trupla i pronađena), što pokazuje i snimka od 2. travnja. Daljnja analiza potvrđuje kako su tijela ostala u tom položaju više od tri tjedna.
Uzroci smrti nejasni su. Neka tijela ležala su pored nečega što izgleda kao krater od udara ili eksplozije. Druga su bila u blizini napuštenih automobila. Tri tijela ležala su pored bicikala. Nekima su ruke bile vezane na leđima bijelom tkaninom. Žrtve su bile razbacane duž Jablonske ulice.
Druga snimka nastala u istoj ulici prikazuje još tri tijela. Jedno leži pored bicikla, drugo kraj napuštenog automobila. Satelitske snimke pokazuju kako se napušteni automobili i spomenuto tijelo pojavljuju i u vremenskom razdoblju između 20. i 21. ožujka.
Ovo su samo neke od civilnih žrtava koje su otkrivene od prošle subote. Associated Press objavio je fotografije najmanje šest mrtvih muškaraca koji zajedno leže u stražnjem dijelu poslovne zgrade, nekima od njih ruke su bile vezane na leđima. Zgrada se nalazi oko 1,6 kilometara zapadno od ostalih žrtava pronađenih duž Jablonske ulice.
Još kilometar i pol dalje, fotograf NY Timesa otkrio je tijelo muškarca s prostrijelnom ranom na glavi kako leži pored bicikla.
Podsjetimo, deseci trupala u civilnoj odjeći pronađeni su proteklog vikenda u Buči, sjeverozapadno od ukrajinskog glavnog grada, na ulicama i u zajedničkim grobnicama, nakon povlačenja ruskih vojnika. Otkrivene su još stotine mrtvih u masovnim grobnicama u području oko Kijeva, piše jutarnji.hr.