Pred nama je šesti val? Pojavio se podsoj omikrona XE, a tu su i novi hibridni sojevi XD i XF. Evo koji su početni simptomi zaraze

Pred nama je šesti val? Pojavio se podsoj omikrona XE, a tu su i novi hibridni sojevi XD i XF. Evo koji su početni simptomi zaraze

PIŠE GORANKA JUREŠKO/JL

Početni simptomi zaraze su umor i vrtoglavica, a potom glavobolja, upala grla i mišića te groznica… Vijest prenosi SLOBODNA DALMACIJA

Kameleonski koronavirus u stalnim je promjenama, a dokad će to trajati, uvjerljive i znanstveno utemeljene prognoze nema. Ovih dana Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na mutant varijantu covida-19 odnosno omikrona, nazvanu XE, koja je deset posto zaraznija od podsoja BA2. Riječ je o “rekombinantnoj” varijanti virusa, što se događa kad se netko zarazi s dva ili više sojeva covida-19 istodobno, odnosno s podvarijantama BA.1 i BA.2. To znači da bi XE mogao biti oko 43 posto zarazniji od originalnog omikrona koji je poharao svijet prošle zime. Radi se o tome da se genetski materijal tih varijanti miješa u pacijentu, piše Jutarnji list.

U Hrvatskoj zasad nije otkriven niti jedan slučaj XE varijante omikrona, ali s obzirom na činjenicu da je riječ o vrlo lako prenosivom obliku korone, ne treba dvojiti da je samo pitanje vremena kad će se to dogoditi. Naime, posljednji rezultati sekvenciranja uzoraka koje je Hrvatska poslala u Europski laboratorij stigli su za one od 15. ožujka i među njima je i dalje bila prevladavajuća BA1 varijanta omikrona.

“U sekvenciranju uzoraka iz polovice ožujka također smo imali i 40 posto BA2 podsoja omikrona, što znači da bi on uskoro mogao postati prevladavajući”, kaže dr. Irena Tabain, voditeljica Odjela za virološku dijagnostiku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dodaje da se tjedno u Europski laboratorij šalje od 500 do 700 uzoraka na sekvenciranje tako da se relativno brzo mogu vidjeti promjene u dominaciji pojedinog soja koronavirusa u Hrvatskoj.

Podsojevi

Naime, za ovaj XE podsoj omikrona stručnjaci kažu da bi mogao izazvati šesti val korone u Europi s obzirom na brzinu širenja. Prvi je put otkriven u Velikoj Britaniji 19. siječnja i u toj je zemlji trenutačno dominantan, odnosno njime je zaraženo oko 86 posto pozitivnih na covid-19. Iz Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju da se XE i dalje vrlo temeljito proučava ne bi li se identificirale sve razlike u odnosu na BA1 i BA2 varijante omikrona, odnosno moguće je da se radi i o potpuno novom soju. Dok se to ne utvrdi, vodi se kao da su svi ti podsojevi dio “obitelji” omikrona. Sreća je da i XE ne uzrokuje teže oblike bolesti kao i ostali podsojevi omikrona. Stručnjaci ističu da su početni simptomi zaraze umor i vrtoglavica, a potom glavobolja, upala grla i mišića te groznica. No, začudo, ne pojavljuje se gubitak mirisa i okusa kao kod prvotnih sojeve korone. Također je moguće da se pojave gastrointestinalni simptomi poput proljeva, mučnine i povraćanja te bolovi u trbuhu.

Nužne mjere

“Valja reći da u ovom trenutku kruži veći broj raznih drugih virusa koji imaju slične simptome kao i XE varijanta omikrona, a radi se o adenovirusima, influenci A kod djece, respiratornom sincicijskom virusu (RSV) i sličnom, no to ne znači da se ljudi ne bi trebali testirati ne bi li se isključio covid-19. Naime, premda su brojevi zaraženih u ovom trenutku relativno niski, valja napomenuti da je među testiranima i dalje više od 30 posto zaraženih. To su velike brojke pa je zato nužno dalje provoditi epidemiološke mjere od nošenja maski do distance i osobne higijene. Dakako, na prvome je mjestu cijepljenje”, naglašava dr. Tabain. Dodaje da su to osnovne epidemiološke mjere koje će pomoći da se i nova varijanta XE manje širi.

Osim ovog trenutačno galopirajućeg omikron podsoja XE, Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) otkrila je još dva nova soja, i to XD i XF. Naime, XD je hibrid delte i omikrona BA1, a XF kombinacija BA1. Varijanta XD otkrivena je u Francuskoj, Danskoj i Belgiji, a XF u Velikoj Britaniji.

Profesorica Susan Hopkins, glavna medicinska savjetnica UKHSA, kaže da tzv. rekombinantne varijante virusa nisu neobična pojava, posebno kada postoji nekoliko sojeva u cirkulaciji pa ih je tako nekoliko već identificirano od početka pandemije do danas. Kad će se pojavljivati novi sojevi i podsojevi, teško je reći, ali svi se nadaju da će većina novih varijanti “umrijeti” relativno brzo i da neće biti opasnije od dosad poznatih, donosi Jutarnji list. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA