Direktori proizvođača cjepiva zgrnuli enorman novac, dvojica su postali milijarderi

Direktori proizvođača cjepiva zgrnuli enorman novac, dvojica su postali milijarderi

Izvršni direktori Pfizera, BioNTecha i Moderne su podijelili više od 100 milijuna dolara za vrijeme pandemije, a to je posljedica velikog komercijalnog uspjeha cjepiva protiv covida koje su proizvele njihove kompanije, piše FT.

Albert Bourla iz Pfizera, Ugur Sahin iz BioNTecha i Stéphane Bancel iz Moderne su također povećali svoje osobno bogatstvo u zadnje dvije godine zahvaljujući porastu cijena dionica koje je izazvao entuzijazam investitora za tvrtke koje razvijaju cjepivo protiv covida-19.

Cjepiva koja su proizveli Pfizer, BioNTech i Moderna su, navodi FT, spasila milijune života za vrijeme pandemije, a istovremeno su transformirala ove tvrtke omogućujući im razvoj i dovodeći do porasta u cijeni dionica. Cijena Pfizerove dionice je u zadnja 24 mjeseca porasla za 60 posto, dok je vrijednost dionica BioNTecha utrostručena. a Moderne upeterostručena.

Bancel i Sahin su postali milijarderi zbog udjela od 7,8 i 17,1 posto u tvrtkama, koje su vrijedne oko 5,4 milijardi i 7,8 milijardi dolara.

Cjepivo BioNTecha/Pfizera je prošle godine donijelo 37,5 milijardi dolara prihoda, a Moderna je od svog cjepiva uprihodovala 17 milijardi dolara, kažu iz Airfinityja, koji je analizirao podatke.

Analiza primanja čelnika proizvođača cjepiva 2020. i 2021. pokazuje da je šef Pfizera Bourla dobio najvišu povišicu u pandemiji. Dobio je 45,3 milijuna dolara 2020./2021. u usporedbi s 27,7 milijuna 2018./2019., u periodu kad je napredovao do mjesta predsjednika uprave u siječnju 2019.

Sahin je primio 30.8 milijuna dolara u naknadama 2020. i 2021. u usporedbi s 8,5 milijuna dolara 2018./2019.

Ukupni novac koji je uprihodio Bancel je pao tijekom pandemije, zabilježivši pad sa 67,5 milijuna dolara 2018./2019. na 31,1 milijun dolara 2020./2021.

To se dogodilo uglavnom zahvaljujući jednokratnom prihodu nakon Modernine inicijalne javne ponude 2018. zbog koje je zaradio 58,6 milijuna dolara dobitka na dionicama.

Ukupna zarada šefova triju tvrtki koje su proizvele mRNA cjepivo se povećala na 107,2 milijuna dolara 2020./2021. u usporedbi sa 103,7 milijuna dolara prethodne godine.

Ekonomski stručnjaci su rekli da zarada reflektira velike profite koji su povezani s cjepivom protiv covida, ali također sa zaradom u sferi biofarmacije koja se približava drugim sektorima, poput bankarstva, u kojima se odlično zarađuje.

Luke Hildyard, direktor High Pay Centrea, londonskog instituta, kazao je da direktori glavnih banaka na Wall Streetu kao što su JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley i Bank of America još uvijek zarađuju više od šefova tvrtki koje se bave biofarmacijom, što je uglavnom oko 30 milijuna dolara ili više svake godine, ali razlika se smanjila.

Kazao je da obje industrije uključuju ugledne tvrtke koje su aktivne širom globalnog tržišta, a uspješne su u privlačenju, održavanju i upravljanju visoko kompetentnog osoblja.

Pojavile su se kritike na profit koji ubiru direktori ovih kompanija u kojima se govori o nepravednom profitiranju od pandemije uz tvrdnju da se nije učinilo dovoljno da se osigura jeftini pristup cjepivu u siromašnim zemljama.

‘Bancel, Bourla i drugi kraljevi cjepiva su zaradili ogroman novac zahvaljujući monopolističkom poslovnom modelu koji je kreirao aparthejd pristupa cjepivu’, kazao je Steve Knievel, koji radi na javnom pristupu lijekovima za progresivni institut Public Citizen.

Međutim, nije bilo velikog otpora među investitorima koji su i sami bili bogato nagrađeni jer su podržavali ove kompanije. – Cjepiva su predstavljala nevjerojatan povrat ulaganja iz perspektive društva, kazao je Akash Tewari, analitičar u investicijskoj banci Jefferies.

– Većina investitora nema problem s direktorima koji su obilno nagrađeni, pogotovo kad su svjedočili takvom porastu u vrijednosti tvrtke.

Predstavnici biofarmacijske industrije kažu da su novčane nagrade opravdane iznimnim naporima koje su lideri kompanija napravili za vrijeme pandemije prilikom razvoja cjepiva za covid.

– Zahvaljujući njihovom naporu u rekordnom roku smo došli do cjepiva i trenutno imamo više dostupnih cjepiva, dovoljno da dosegnemo svaki kutak zemlje, kazao je John Murphy, stručni referent u Biou, grupaciji za trgovinu.

Bancel je zaradio na odličnom porastu kapitalizacije tržišta koju je postigla Moderna prodavši 404 milijuna dolara dionica od siječnja 2020., saznaje se iz podataka koje je dao Verity.

Bourla je prodao 5,6 milijuna dolara dionica na isti dan kad su Pfizer i BioNTech kazali da je njihovo cjepivo 90 posto efektivno protiv covida.

Ovu ogromnu dobit je kritizirala Elizabeth Warren, liberalna demokratska senatorica, koja je pozvala američku Komisiju za vrijednosne papire i burzu (SEC) da razmotri ‘reforme koje bi spriječile neprihvatljivu praksu’.

Sahin nije imao prevelikog uspjeha u prodaji dionica.

Iz Pfizera su kazali da je Bourlina zarada prihvatljiva zbog izraženog vodstva, fokusa na dugoročnoj strategiji i doprinosu uspjehu kompanije u 2021.

Iz Moderne su rekli da je porast plaća direktora reflektirao povećane odgovornosti koje su imali tijekom pandemije. Dodali su da je 94 posto Bancelove nagrade u 2021. bazirano na ostvarenim ciljevima i sastoji se od nagrada dobivenih zbog uspjeha kompanije u četverogodišnjem periodu, piše FT, prenosi Jutarnji list.