Gradonačelnik otvorio Odjel za demenciju u Domu Sv. Ana: Liste čekanja su preduge, a sve opcije za Plinaru su otvorene

Gradonačelnik otvorio Odjel za demenciju u Domu Sv. Ana: Liste čekanja su preduge, a sve opcije za Plinaru su otvorene

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održava redovnu konferenciju za medije. Javlja ZAGREB INFO

No, umjesto u gradskom poglavarstvu gradonačelnik će se medijima obratiti iz Islandske ulice 2 u Novom Zagrebu. Tamo je, zajedno sa suradnicima, otvorio novouređeni Odjel za oboljele od demencije u Domu za starije osobe Sveta Ana.

“Zakomplicirao se ugvor s podizvođačem radova nešto slično kao u bolnici Vrapče, tako da od 2018 godine očekuje se otvorenje, tako da mi je drago da smo otvorili ovaj Odjel u Domu Sv. Ana”, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Svjesni smo da živimo u zemlji u kojoj se sve više stari i nužno je ulagati u Domove za starije i prilagođavati oboljelima od Alzheimerove bolesti i demencije, izjavio je gradonačelnik i rekao da je ovo četvrti dom u Zagrebu koji ima uvjete za prihvat oboljelih.

Najavio je ulaganje u domove, ali i na jačanje kapaciteta za brigu o starijima u zajednici.

Duge liste čekanja

Na novinarsko pitanje o listama čekanja i cijena Domova u Zagrebu, Tomašević je rekao da je to pitanje nacionalne socijalne politike.

“Dobar dio gradskih domova apsorbira dio gradskog proračuna, tako da je potrebna jedna bolja socijalna politika u Zagrebu”, rekao je Tomašević.

Dogradonačelnica Danijela Dolenec, najavila je da su 1. travnja otvorili Savjetovanje javnošću za projekte za Nacrt prijedloga Programa za mlade od 2022. do 2025.

“Program je na Savjetovanju i voljeli bi čuti što više mišljenja i htjela bi pozvati udruge da nam se jave”, poručila je dogradonačelnica Dolenec.

Također najavila je i obilježavanja Svjetskog dana Roma i najavila dodjelu 74 stipendije za učenike i 40 stipendija za studente romske nacionalne manjine.

Pitanje terasa i nezadovoljstvo ugostitelja

Na pitanje gradonačelniku što se događa po pitanju pregovora o kriterijima dodjele terasa s udrugama ugostiteljima Tomašević je rekao:

“Takve stvari, kao i druge koje smo najavili, ćemo rješavati postepeno. Ugostitelji su upoznati sa svim kriterijima koje trebaju ispuniti. Razumijemo cijelu epidemiološku situaciju koja utječe na ugostitelje pa zato toleriramo dosta stvari koje ne bi trebali. Što se tiče vatrogasnih puteva, tu je jasan dogovor napravljen, trebaju biti pet i pol metara od svake strane ulice. Našli smo rješenje i dali određeni rok koji ističe ovaj tjedan kako bi svi bili zadovoljni.”

Sudbina plinare

Na pitanje o prodaji Gradske plinare i otvorenosti za prijedlog da se proda samo tvrtka Plinara Opskrba i namjerava li uskoro ‘za stol’ s koalicijskim partnerima na pregovore u ugovoru.

“Sve opcije su otvorene, radi se dubinska analiza, ona će biti gotova u svibnju i onda ćemo sjesti s koalicijskim partnerima u SDP-u i vidjeti koje su opcije za situaciju u kojoj je plinara”, rekao je gradonačelnik.

“Znate kako je nastao dug, znate da je to kombinacija odluka prošle Uprave i odluka bivše gradske vlasti.”

Manjak mjesta u vrtićima

S obzriiom na to da uskoro stupa na snagu ukidanje mjere roditelj-odgojitelj, novinari su pitali gradonačelnika, hoće li biti mjesta za svu djecu u gradskim vrtićima.

“Ono što mogu reći sa sigurnošću da će se sva djeca upisati u škole i vrtiće. To je naša obveza kao Grada”, istaknuo je Tomašević.

Dogradonačelnica Danijela Dolenec nadovezala se kako je “glavni fokus Grada proširiti vrtićke kapacitete te trenutačno u gradskim vrtićima ima oko 380 slobodnih mjesta”.

Pitanje građevinskog otpada

Na pitanje aktivista udruge za zaštitu okoliša o lokaciji drobilice za otpad u Tišinskoj ulici, Tomašević je rekao kako će Vladu tražiti odobrenje za još jednu.

“U Tišinskoj se nalazi mjesto gdje se odlaže dio građevinskog otpada. Tražimo još mjesta gdje će se otpad obrađivati, zasad imamo dva u planu. Pričamo s Vladom da nam dodijele zemljište kako bi bi pronašli i treću lokaciju za obradu građevinskog otpada”, rekao je.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA