TRANSPARENTNIJE OD OVOG NE MOŽE: U Općini Pićan napravili zanimljivu web stranicu www.niskrito.pican.hr – ZA UVID U SVAKU ISPLATU IZ PRORAČUNA

TRANSPARENTNIJE OD OVOG NE MOŽE: U Općini Pićan napravili zanimljivu web stranicu www.niskrito.pican.hr – ZA UVID U SVAKU ISPLATU IZ PRORAČUNA

Javnost će sada imati uvid u svaku isplatu iz Proračuna, što podrazumijeva otvoreni pristup informacijama o tome kome je, kada, koliko i zašto isplaćen određeni iznos, neovisno o tome radi li se o pravnim ili fizičkim osobama, kaže općinski načelnik Dean Močinić Javlja GLAS ISTRE

Na temelju zakona o proračunu i o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, ali još važnije, na temelju vlastite želje da rad Općine Pićan bude što transparentniji, otvoreniji i dostupniji svima zainteresiranim osobama, izrađena je web stranica na kojoj se mogu pratiti sve isplate iz Proračuna Općine Pićan. Već iz samog naziva web stranice mogu se protumačiti tendencije i ciljevi rada općinskog načelnika, Vijeća i Uprave: – www.niskrito.pican.hr.

Objave svih isplata

– Svakim danom Općina Pićan ustrajno radi na tome da se zadovolje potrebe i želje sugrađana te stoga u potpunosti držimo opravdanim i obvezu da informacije o našem radu, a osobito o trošenju proračunskih sredstava, budu javno i jednostavno dostupne. Javnost će sada imati uvid u svaku isplatu iz Proračuna, što podrazumijeva otvoreni pristup informacijama o tome kome je, kada, koliko i zašto isplaćen određeni iznos, neovisno o tome radi li se o pravnim ili fizičkim osobama, kaže općinski načelnik Dean Močinić.

Objava isplata iz proračuna, dodaje, započela je i prije objave web stranice, objavom prihoda i rashoda po mjesecima za razdoblje od lipnja do prosinca 2021. godine.

– Osim isplata iz proračuna i uobičajenih načina na koji se postiže javnost rada Općine, javna objava natječaja, savjetovanja s javnošću, pristup informacijama, objava „Službenih novina“ i slično, učinili smo korak dalje i vodimo računa i o drugim načinima na koje se transparentnost rada postiže, a to su najave sjednica Općinskog vijeća s utvrđenim dnevnim redom koje se objavljuju tjedan dana prije održavanja sjednice, nakon održane sjednice, objavljuju se detaljna izvješća, kao i svi pripadajući akti, zaključci i dokumenti. Objavljuju se svi financijski i proračunski dokumenti, kao i Vodič kroz Proračun za građane, mjesečno se objavljuju registri ugovora, podaci o svim sklopljenim ugovorima, redovito se objavljuju podaci iz registra imovine, objavljeni su, na pregledan način, i svi opći akti i strateški dokumenti Općine na jednom mjestu, kaže nadalje načelnik.

Dostupne informacije

Dostupna je, kaže, i anketa za ocjenjivanje načelnika i službenika Jedinstvenog upravnog odjela, a objavljuju se i sve druge korisne informacije za sugrađane. Načelnik Močinić pojašnjava i da se pod korisnim informacijama podrazumijevaju one o projektima, aktivnostima i investicijama Općine, koje se objavljuju iz razloga da građani budu o istima informirani, ali isto tako, u svrhu poticanja aktivnosti i projekata koje doprinose razvoju Općine.

– Primjerice, upravo iz tog razloga je objavljena i informacija o projektu rekonstrukcije ‘Barunove palače’ u starogradskoj jezgri Pićna, gdje je predviđena rekonstrukcija postojeće ruševne zgrade u vlasništvu Općine Pićan u mini hotel, a nalazi se u zaštićenoj starogradskoj jezgri Pićna, kaže Močinić.

Dodaje da, osim što im je cilj da informacije o projektima budu javno dostupne, također im je želja i da privuku sve zainteresirane investitore za kupnju ruševne zgrade i realizaciju planiranog projekta, ili eventualno za ostvarenje javno-privatnog partnerstva.

– Osim putem web stranice, javnost se obavještava i putem Facebook stranice Općine. I dalje ćemo unaprjeđivati rad općinskog načelnika, Općinskog vijeća i službenika Jedinstvenog upravnog odjela te smo stoga otvoreni za sve prijedloge, primjedbe, kritike i pohvale, pa su stoga, naravno, i kontakt podaci svih službenika i načelnika javno dostupni, zaključio je načelnik općine Pićan. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA