Vučić i Putin razgovarali telefonom…

Vučić i Putin razgovarali telefonom…

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin je, u telefonskom razgovoru, čestitao predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću na uvjerljivoj pobjedi na predsjedničkim izborima i na značajnoj pobjedi SNS-a na parlamentarnim izborima, priopćeno je iz ureda predsjednika Vučića.

On je ovom prilikom poželio Vučiću sreću i uspjeh na odgovornoj dužnosti šefa države i napredak Srbije u sljedećih pet godina, uz uvjerenje da će Srbija i Rusija sačuvati istinski prijateljske odnose.

Vučić se zahvalio na čestitkama i rekao je da će Republika Srbija nastaviti voditi politiku europskog puta, uz očuvanje svojih iskrenih i tradicionalnih prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom.

Dvojica predsjednika analizirali su ekonomsku situaciju i bilateralne odnose u sferi energetike i trgovinske razmjene, koja je u 2021. i u prva dva mjeseca 2022. godine zabilježila rast, što je dobar znak uspješne suradnje.

Vučić je upoznao predjsednika Putina s teškoćama s kojima se Srbija suočava prilikom uvoza sirove nafte i izrazio uvjerenje da će rukovodstva Gaspromnjefta i Republike Srbije, kao i partneri iz EU, naći izlaz iz takve situacije.

U isto vreme Vučić i Putin su utvrdili da dugogodišnji ugovor za plin, koji je imala Srbija, istječe 31. svibnja tekuće godine, te da je nužno u najkraćem vremenskom roku pokrenuti razgovore o cijeni, količinama i drugim uslovima nabavke ovog, za Srbiju, važnog energenta.

Putin je informirao predsjednika Vučića o događajima u Ukrajini i razlozima kojima se Rusija rukovodila za provođenje, kako je Putin rekao, operacije u Ukrajini, a Vučić se pozvao na, predsjedniku Putinu već dobro poznate stavove Srbije, i zaključke Savjeta za nacionalnu sigurnost, izrazivši nadu da će se sukob u Ukrajini završiti u najkraćem roku, priopćeno je iz ureda predsjednika Vučića., piše N1