Plenković: U obnovi nakon potresa napravilo se jako puno, ali imamo odgovornost i zadaću da napravimo još više

Plenković: U obnovi nakon potresa napravilo se jako puno, ali imamo odgovornost i zadaću da napravimo još više

Premijer Plenković poručio je danas u Sisku da se u obnovi nakon potresa dosada napravilo jako puno, ali da treba napraviti još više. “Zaista je veliki posao već dosada obavljen, osobito u zdravstvenoj i obrazovnoj infrastrukturi. Ono što slijedi je daljnje ubrzavanje izgradnje obiteljskih kuća i višestambenih zgrada. U tijeku su brojni natječaji. Vjerujem da će i ovaj današnji posjet, kao i puni angažman svih ministarstava i državnih ureda, pridonijeti da taj proces ubrzamo i u konačnici iskoristimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju, ali ona nisu, naravno, dovoljna da bi se isfinancirao cijeli proces obnove Banovine”, poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas Sisačko-moslavačku županiju. Posjet će započeo sastankom s predstavnicima Sisačko-moslavačke županije, na kojem su predstavljeni  projekti Sisačko-moslavačke županije i Vlade vezani uz otklanjanje posljedica potresa i revitalizaciju. Vijest je objavio službeni web portal Vlade RH

Potom je obišao novi most preko rijeke Odre na ulasku u Sisak kao i radove na Autocesti A11, Dionica Lekenik – Sisak.  

“Cilj ovog današnjeg posjeta bio je, prije svega, da napravimo jedan rezime brojnih aktivnosti koje provode država i županija, u dva temeljna pravca – obnova nakon potresa i revitalizacija cijelog područja Sisačko-moslavačke županije, posebno Banovine”, kazao je premijer Plenković u izjavi za medije.

Izrazio je zadovoljstvo tijekom radova na dva velika projekta Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta – novom mostu preko rijeke Odre na samom ulasku u Sisak i dionici Lekenik Sisak Autoceste A 11.

Projekt izgradnje mosta vrijedan je 65 milijuna kuna, dodao je, a njime će se bitno unaprijediti prometna infrastruktura prilaza gradu Sisku. Trebao bi biti završen do idućeg ljeta.

Investicije u Sisačko-moslavačku županiju u bitno povoljnijem tretmanu zbog nove regionalne karte potpora

Što se tiče dionice Lekenik Sisak, premijer Plenković kazao je da se radi o kapitalnom projektu na temelju odluke koju je Vlada donijela odmah nakon potresa. Ovi bi radovi, dodao je, trebali biti gotovi prema planu, za dvije godine.

“Time će Sisačko-moslavačka županija i grad Sisak, uz novu regionalnu kartu potpora, gdje su sve investicije koje će ići u ovaj dio Hrvatske u bitno povoljnijem tretmanu nego u drugim dijelovima Hrvatske, postati mjesto gdje se investitorima isplati ulagati”, poručio je.

U vezi obnove nakon potresa, posebno su se osvrnuli, kazao je premijer, na ulaganja u obrazovnu i znanstvenu, zdravstvenu i kulturnu infrastrukturu, kao i na obnovu kuća i višestambenih zgrada, zatim na obnovu cestovne i elektroenergetske infrastrukture.

“Zaista je veliki posao već dosada obavljen, osobito u zdravstvenoj i obrazovnoj infrastrukturi. Ono što slijedi je daljnje ubrzavanje izgradnje obiteljskih kuća i višestambenih zgrada. U tijeku su brojni natječaji. Vjerujem da će i ovaj današnji posjet, kao i puni angažman svih ministarstava i državnih ureda, pridonijeti da taj proces ubrzamo i u konačnici iskoristimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju, ali ona nisu, naravno, dovoljna da bi se isfinancirao cijeli proces obnove Banovine”, poručio je.

Veliki disbalans između onoga što se zaista napravilo u procesu obnove i percepciji o tome koliko je učinjeno

Podsjetio je da je Vlada donijela niz odluka koje su olakšale život ljudima u Sisačko-moslavačkoj županiji, pa se tako ne plaća cestarina za autocestu već godinu i pol dana, računi za struju se pokrivaju, gotovo svi prometni oblici su praktični besplatni.

“Napravili smo ogromne napore i sa sredstvima koje smo interventno dali i za županijske ceste, baš smo u onim područjima, gdje su bile najveće posljedice potresa, izgradili smo i obnovili ceste i napravili infrastrukturu funkcionalnom i učinkovitom”, naveo je premijer.

Dodao je kako je, u percepcijskom smislu, veliki disbalans između onoga što se napravilo, osobito u javnome, u odnosu na ono kakva je percepcija o tome koliko je toga investirano i učinjeno na Banovini.

“Mislim da se napravilo jako puno, ali imamo odgovornost i zadaću da napravimo još više”, istaknuo je.

Odgovarajući na pitanja novinara, osvrnuo se na rekonstrukciju Vlade.

Upitan misli li da priče u medijima o tome tko od ministara odlazi, a tko ostaje utječe na njihov rad, premijer je ustvrdio kako on o tome ne priča i dodao da to što priča netko drugi nema apsolutno nikakve veze s onime o čemu on promišlja.

“Moram priznati da se i zabavljam s brojnim neistinama, lažima, dezinformacijama i šaranjima”, dodao je poručivši kako nema nikakvog roka za rekonstrukciju Vlade te da će se ona dogoditi kada on to odluči.

Na pitanje hoće li Hrvatska pokrenuti određene akcije prema ruskim diplomatima, premijer Plenković ustvrdio je da hoće.

Upitan o imovinskoj kartici ministra Paladine, premijer Plenković kazao je da je to na njemu da objasni.

O političkoj situaciji u Splitu i navodima Ivice Puljka da se premijer “petlja” u izborni proces, kazao je da “ne zna o čemu je Puljak govorio i kakva su priviđenja koja se njemu događaju”.

Danas na Užem kabinetu o daljnjem ublažavanju epidemioloških mjera

Što se tiče ublažavanja epidemioloških mjera, premijer Plenković kazao je da će se o toj temi razgovarati na današnjem sastanku Užeg kabineta.

Dodao je da je procjena epidemiologa i Stožera da se može ići u daljnju relaksaciju, a ministar zdravstva i ministar unutarnjih poslova danas će izložiti prijedloge na temelju konzultacija, a sutra će izvijestiti javnost o tome koje mjere i kako će se poduzimati, s obzirom na to da je soj omikron zarazan, ali da su njegove posljedice u smislu ugroze za zdravlje manje ozbiljne nego što je bilo s ranijim varijantama Covida-19.

Od padu bespilotne letjelice u centru Zagreba premijer je kazao da će sve biti objavljeno kada svi resori završe istragu pod koordinacijom DORH-a.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade Boris Milošević, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina,  ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA