Šterc o velikom udarcu za Tomaševića: Mora postojati politička odgovornost zbog ukidanja mjere RO, u Gradu nisu htjeli poslušati

Šterc o velikom udarcu za Tomaševića: Mora postojati politička odgovornost zbog ukidanja mjere RO, u Gradu nisu htjeli poslušati

Visoki upravni sud donio je za aktualnu gradsku vlast na čelu s Tomislavom Tomaševićem povijesnu odluku. Obustavili su Odluku o ukidanju mjere roditelj – odgojitelj, a to znači da će roditelj – odgojitelji nastaviti primati naknadu i nakon 1. svibnja kada je Odluka trebala stupiti na snagu. Javlja ZAGREB INFO

Jedan od velikih saveznika roditelja – odgojitelja u borbi, za ono što nazivaju, svojim stečenim pravima, bio je i vodeći hrvatski demograf Stjepan Šterc. Upravo zato razgovarali smo s njim kako bi nam objasnio svoje viđenje situacije, ali da nam kaže i što bi on napravio drugačije.

Odmah u uvodu našeg razgovora, demograf Šterc je bio jasan – “situacija je takva kakva je jer nisu htjeli slušati“.

“Razgovarali smo o tome i nagovarali smo ih, da stanu na loptu, da naprave ozbiljnu analizu mjere, da vide jesu li se dogodile nekakve pogreške u primjeni mjere, ali nisu htjeli poslušati, donijeli su odluku i evo rezultat je takav kakav je.”

Odlučan je i demograf Šterc kada kaže da mora postojati politička odgovornost zbog ove odluke, jer “neozbiljno je dovoditi ljude do egzistencijalnog minimuma zbog političke odluke”.

“Ne možete dovesti veliki broj obitelji u egzistencijalnu ovisnost i svesti na egzistencijalni minimum,  već se to mora ozbiljno razmotriti i kad su već išli na ukidanje morali su prihvatiti niz pokazatelja, znanstvenih i statističkih, prije donošenja odluke”, kaže nam Šterc. 

Napominje i da se aktualna gradska vlast mora naviknuti “da se odluke ne mogu donositi prema političkom osjećaju, nego prema rezultatima i znanstvenim projekcijama”.

Gdje je analiza mjere?

“Ono što je trebalo napraviti prvo”, mišljenja je Šterc, ” je da se trebalo napraviti ozbiljnu analizu i dati znanstvenicima, a ne političkim suradnicima i na osnovu tih rezultata produžiti tu mjeru, ali i otvoriti nove modele”, kaže Šterc.

Na pitanje koji bi to modeli bili, kaže da “bi bili zapošljavanje na pola radnog vremena i model kliznog radnog vremena”.

“Prvu su trebali napraviti ozbiljnu analizu, i dati ih znanstvenicima a ne političkim suradnicima i na osnovu tih rezultata produžiti tu mjeru i otvoriti nove modele.”

Političke odluke

Što se pak tiče političke strane priče o ukidanju mjere roditelj – odgojitelj, Šterc je tu jasan – “nemaju podršku ni oporbe, a očito niti koalicijskih partnera koji nisu sasvim sigurni da je ukidanje mjere dobra odluka”.

No, izuzev toga, naglašava demograf Šterc, trebalo je razmišljati i o širim implikacijama ukidanja mjere roditelj – odgojitelj.

“Imate i situaciju u Hrvatskoj koja je izvanredna, a ukidanjem te mjere ne daje se dobra poruka ostalim sugrađanima”, misli demograf Šterc.

Što dalje?

“S obzirom na stanje, ono što bi trebalo napraviti jest je vrlo jasno”, mišljenja je demograf Šterc. “Ja bi rekao da se roditelji odgojitelje poslože u svojevrsne razrede, koji će biti  postavljeni s obzirom na socijalni, stambeni, financijski i radni status i sukladno tim rezultatima, predočiti rezultate i prema tome kreirati nove mjere.”

Također, smatra Šterc, treba kontinuirano nagrađivati višečlane obitelji jer oni doprinose demografskom oporavku.

“Jasno pokazati Hrvatima da ima obitelji s petoro i osmoro djece gdje je potpuno jasno da majka ne može imati radni status, te obitelji već sada trebaju biti nagrađene za ono što rade za hrvatsko društvo”, zaključuje Stjepan Šterc.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA