ČUVENA (NE)RADNA NEDJELJA U ime obitelji podsjeća na predizborno obećanje HDZ-a i i upozorava na loš položaj žena koje se odlučuju na majčinstvo

ČUVENA (NE)RADNA NEDJELJA U ime obitelji podsjeća na predizborno obećanje HDZ-a i i upozorava na loš položaj žena koje se odlučuju na majčinstvo

Čestitke povodom Praznika rada i blagdana sv. Josipa Radnika svim hrvatskim građanima uputila je udruga U ime u obitelji. Povodom tog praznika, upozorili su da je ovaj dan radni za desetke tisuća ljudi. Također su podsjetili da 1. svibanj ove godine pada na nedjelju.

“Jedno od predizbornih obećanja HDZ-a kao danas vladajuće stranke na prošlim parlamentarnim izborima bila je neradna nedjelja i za naše sugrađane, trgovce i trgovkinje te zaštita njihovog prava na neradne praznike i blagdane.

Isto tako žene čine najveći dio zaposlenih u trgovini. Podsjećamo da istraživanja pokazuju da je nedjelja najmanje prometan fiskalni dan u trgovinama. Podsjećamo da za najveći broj hrvatskih građana nedjelja nije dan potrošačkih aktivnosti, baš kao niti praznici i blagdani. Podsjećamo da više od 2/3 hrvatskih građana podupire da i za radnike u trgovini nedjelja, blagdani i praznici budu neradni dani”, ističu iz U ime obitelji.

Naveli su podatke istraživanja o položaju trudnica i majki s malom djecom.

“Prema prvom i čini se jedinom istraživanju o položaju trudnica i majki s malom djecom na tržištu rada koje je provedeno 2012., čak 34,1% žena suočilo se s neproduživanjem ugovora o radu zbog trudnoće, njih čak 21,2% dobilo je otkaz, 16,4% premješteno je na lošije radno mjesto, a 14,7% žena smanjena je plaća.

Navedeno istraživanje pokazuje i učestalost ucjenjivanja žena od strane poslodavca zbog trudnoće, odnosno rođenja djeteta, na način da su žene prisiljene prihvatiti lošije radne uvjete. Među sudionicama istraživanja, njih 45,6% je navelo kako se radilo o skraćivanju godišnjeg odmora, 39,8% suočilo se sa smanjenjem plaće, a 27,8% je navelo kako im je poslodavac ugovor na neodređeno promijenio u ugovor na određeno vrijeme”, tvrde iz spomenute udruge. Povodom toga, pozvali su Vladu RH da osigura slobodnu nedjelju, praznike i blagdane za trgovkinje i trgovce te da ojača mehanizme zaštite svih radnika, a posebno žena koje se odlučuju na majčinstvo.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA