Potres i Ukrajina srezali su javne radove u gradovima i općinama

Potres i Ukrajina srezali su javne radove u gradovima i općinama

Vijest objavljuje GLAS SLAVONIJE Za područje pogođeno potresom predviđeno je 250 osoba, a 90 za javni rad izbjeglica

U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ) u gradovima i općinama diljem Hrvatske ovih dana kreće novi ciklus javnih radova, a utvrđene kvote za 2022. srezane su u odnosu prema dosadašnjim godinama.

I na području županjske Posavine nestrpljivo su čekali nastavak provedbe mjere javnih radova, a mnogi su ostali zatečeni odobrenim brojem radnika, znatno manjim od očekivanoga, ali i utvrđenim kriterijima. Ista je situacija i u lokalnim jedinicama i na drugim područjima. Gradu Županji određeno je pravo zapošljavanja samo osam osoba na šest mjeseci. Lani ih je bilo 25, a prijašnjih godina i puno više. U Gradu su i sada očekivali zeleno svjetlo za 25 osoba, ali odobrena kvota trostruko je manja i ne zadovoljava potrebe za pojačanim održavanjem javnih površina tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci. Nije bolje ni u u okolnim općinama gdje se broj radnika može nabrojiti na prste jedne ruke – Babinoj Gredi, Bošnjacima, Cerni i Vrbanji odobrena su tri, a susjednoj općini Drenovci, koja se sastoji od pet sela, odobreno je zapošljavanje pet osoba. Načelnik Gunje Anto Gutić priznaje da je iznenađen.

Bez najave

– Ovo je doista neočekivano i bez ikakve najave. Dobili smo samo četiri osobe, najmanje do sada, a otkako sam načelnik, najviše smo ih imali 33. Gunja je veliko selo, potrebe su doista velike i uvijek nam se javljalo četiri do pet puta više kandidata od odobrene kvote – kazao je Gutić.

“Razlozi smanjenja kvote za javne radove u 2022. godini su produljenje mjere Javni rad potres za područje Sisačko-moslavačke županije, koje je pretrpjelo najveće štete, s obzirom na to da se u dosadašnjoj provedbi mjera pokazala iznimno korisnom i uspješnom u otklanjaju posljedica katastrofe izazvane potresom. Tu je i situacija s ukrajinskim izbjeglicama i njihovim uključivanjem preko mjere javni rad, stanje na tržištu rada – smanjenje broja nezaposlenih osoba, te povećana potražnja za radnicima”, stoji u odgovoru na upit Glasa Slavonije.

U HZZ-u dodaju da ukupno dodijeljena kvota za javni rad za 2022. iznosi 1435 osoba, od čega je kvota od 250 osoba usmjerena na Javni rad potres u Sisačko-moslavačkoj županiji, a kvota od 90 osoba za uključivanje u javni rad ukrajinskih izbjeglica, a za što je osigurano 45,8 milijuna kuna.

Lokalni čelnici upozoravaju i na propisane kriterije zbog kojih će, napominju, mnogi ostati uskraćeni za privremeni posao kojem su se nadali jer kandidata iz utvrđenih ciljanih skupina, koji udovoljavaju uvjetima, vrlo je malo.

Kriterije za provedbu mjere Javni rad te drugih mjera aktivne politike zapošljavanja utvrđuje međuresorna radna skupina, a donosi Upravno vijeće HZZ-a. Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i HZZ kontinuirano prate stanje na tržištu rada. Prednost pri dodjeli imaju programi iz područja socijalne skrbi, edukacije, zaštite i očuvanja okoliša te održavanja i komunalnih radova. Cilj je mjere uključivanje nezaposlenih osoba iz ciljanih skupina u programe aktivacije na poslovima društveno korisnog rada sufinanciranjem, odnosno financiranjem troška njihove bruto I odnosno bruto II plaće i drugih troškova propisanih ovom mjerom. Trajanje mjere je do šest mjeseci u punom radnom vremenu, odnosno do devet mjeseci u nepunom radnom vremenu za korisnike zajamčene minimalne naknade sukladno važećem Zakonu o socijalnoj skrbi (dalje u tekstu: ZSS), uz mogućnost obrazovanja.

Ciljane skupine

“Mjera Javni rad je aktivacijska mjera, što znači da njegova glavna svrha nije zapošljavanje, nego aktivacija osoba koje su najugroženije na tržištu rada jer zbog dugotrajne nezaposlenosti ili nekih drugih osobina ili socioekonomskih uvjeta života dugo nisu sudjelovali u svijetu rada ili su pak otežano zapošljivi na otvorenom tržištu rada. Cilj je ove mjere kratkotrajno aktivirati ih, uključiti u određene društveno korisne aktivnosti i pružiti im privremenu financijsku podršku kako bi se nakon završetka javnog rada uključile u zaposlenost”, navode. Napominju da se ovaj društveno koristan rad odvija u ograničenom razdoblju u sklopu kojeg se omogućuje sufinanciranje (50 posto iznosa subvencije) i financiranje (100 posto iznosa subvencije) zapošljavanja nezaposlenih osoba prijavljenih u evidenciju nezaposlenih osoba koju vodi HZZ iz ciljanih skupina. Ciljane skupine su osobe u nepovoljnom položaju na tržištu rada, bez obzira na duljinu prijave u evidenciji: roditelji s četvero i više malodobne djece, roditelji djece s teškoćama u razvoju, roditelji djece oboljele od malignih bolesti, roditelji udovci i roditelji djeteta bez upisanog drugog roditelja. Tu su i osobe s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima, žrtve obiteljskog nasilja, azilant i stranac pod supsidijarnom, odnosno privremenom zaštitom, kao i članovi njegove obitelji.

U ciljane su skupine uvršteni i liječeni ovisnici o drogama, povratnici s odsluženja zatvorske kazne unatrag šest mjeseci od dana podnošenja zahtjeva, osobe uključene u probaciju, pripadnici romske nacionalne manjine, beskućnici, hrvatski povratnici/useljenici iz hrvatskog iseljeništva – korisnici zajamčene minimalne naknade sukladno važećem ZSS-u, prijavljeni u evidenciju.

Marija Lešić Omerović

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA