SPORNE NAGRADE GRADA ZAGREBA Priznanja dobili učlanjeni u Možemo!: ‘Velika većina dobitnika nema nikakve veze sa strankom’

SPORNE NAGRADE GRADA ZAGREBA Priznanja dobili učlanjeni u Možemo!: ‘Velika većina dobitnika nema nikakve veze sa strankom’

Prošlog tjedna objavljeni su dobitnici Nagrade Grada Zagreba, a popis ovogodišnjih priznanja za zaslužne sugrađane izazvao je velike polemike, a poglavito jer su nagrađene osobe bliske vladajućoj stranci Možemo. Također, nakon objave dobitnika gradski HDZ požalio se to njihov kandidat dr.- Drago Prgomet nije među dobitnicima iako se rado o “cijenjenom svjetskom stručnjaku” i predstojniku Klinike za bolesti uha, nosa i grla te kirurgiju glave i vrata u KBC-u Zagreb. Javlja ZAGREB INFO

Naime, ovogodišnja dobitnica u kategoriji književnosti, Ivana Bodrožić učlanjena je u Možemo, te je i za tu stranku snimila promidžbeni spot. Slično je i sa umjetnicom Sanjom Iveković, koja je također učlanjena u Možemo! te je u Savjetu Grada Zagreba, skupu stručnjaka/inja koji pružaju savjetodavnu podršku vladajućima. Dobitnik Nagrade Grada je i Vinko Uhlik, arhitekt urbanističkih planova za mnoga novozagrebačka naselja, koji je također u vladajućojh gradskoj stranci.

Kako prenosi Index.hr, poslali su upit Gradu, a oni su odgovorili da su im pristigle 663 prijave, od kojih je 14 bilo izrazito kvalitetnih, ali među nagrađenima nije bio dr. Prgomet jer, navode u odgovoru, odlučili su se za profesora robotike s FER-a Ivana Petrovića.

“Za nas se istaknula prijava gospodina Ivana Petrovića kojeg smo odlučili nagraditi za njegov 37-godišnji rad, naročito u području robotike, a unutar kojeg je objavio 275 znanstvenih radova, 64 stručna rada, vodio 19 međunarodnih znanstvenih projekata, mentorirao 20 doktorskih disertacija te 180 diplomskih i završnih radova te su njegovi projekti u posljednjih desetak godina financirani sredstvima Europske unije u iznosu većem od 16 milijuna kuna. Napominjemo da je u području znanosti konkurencija zaista bila velika te je izbor bio težak, fond dobitnika mogao bi se proširiti na barem još nekoliko imena, no bilo je važno ujednačeno dati priznanje različitim područjima za koja su pristigle prijave, a unutar najviše 15 priznanja”, objasnili su iz Grada Zagreba.

Naime, prijava dr. Drage Prgometa bila je u kategoriji znanosti, u kojoj je nagrađen profesor Petrović, a ne u kategoriji medicine. Ove godine u kategoriji medicine nagrađena je Ambulanta za liječenje boli KBC-a Sestre Milosrdnice u Vinogradskoj.

“Radi se dakle o stručnim udrugama koje su nominirale sva tri kandidata, odnosno kandidatkinje. Dodatno, sve tri osobe neupitno su ostvarile značajan i dugogodišnji domaći i međunarodni uspjeh te nema govora o bilo kakvom stranački motiviranom činu. Velika većina dobitnika nema nikakve veze sa strankom”, poručili su iz Grada.

Iz Grada Zagreba pojasnili su još, prenosi Index, da je Vinka Uhlika za nagradu predložilo Udruženje hrvatskih arhitekata, gospođu Bodrožić Hrvatsko društvo pisaca, a Sanju Iveković Hrvatska udruga umjetnika primijenjene umjetnosti.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA