NEKOLIKO TRIKOVA: Kako otjerati zmije iz okućnica i oko bazena

NEKOLIKO TRIKOVA: Kako otjerati zmije iz okućnica i oko bazena

S obzirom da su se mnoge kuće izgradili nedaleko od staništa zmija, susret s njima gotovo je neizbježan. No, ipak ih ne bi rado susreli, ponajviše ne bi željeli da ih susretnu naši gosti. Javlja GLAS ISTRE piše Jasna Orlić

U novije vrijeme na tržištu su dostupna specijalizirana sredstva, repelenti za odbijanje zmija na bazi kamfora. Može ih se naći u poljoprivrednim apotekama. Primjenjuju se na području gdje se zmije češće pojavljuju. Ona su neškodljiva za ljudsko zdravlje i okoliš, a svojim specifičnim mirisom odbijaju zmije, te se one drže podalje od tretiranih područja.

Ono što se može koristiti da se zaštitimo od zmija je i sumpor u prahu koji se kupuje u poljoprivrednim apotekama i kažu da je djelotvoran. Prosipa se po rubovima objekta, rubovima okućnice ili na mjestima gdje očekujemo zmije.

Stručnjaci preporučuju i naftalin kao sredstvo kojim se može zaštititi okolina kuće od ovih gmizavaca.

Mnogi savjetuju i prah sode bikarbone pospipati po vrtu i rubovima dvorišta kako zmije ne bi ulazile u okućnicu. Upotreba je vrlo jednostavna. Plastičnom bocom pokrije se naftalin izdignut iznad zemlje, kako ga kiša ne bi ispirala, a zmije ga osjećaju na velikoj udaljenosti i nigdje se u okolini ne zadržavaju.

Prirodni neprijatelj zmija je jež i bilo bi ih dobro imati u vrtu. Česti neprijatelji ovih gmizavaca su psi. Oni veoma burno reagiraju na blizinu zmija, a često se obračunavaju sa njima.

Većina gmizavaca bira hladna, vlažna i mračna staništa, kao što su gomila, drva, dasaka ili gusti grmovi ili visoka trava. Naime, ista ova mjesta rado biraju miševi i glodari. Kako bi smanjili mogućnost pojave zmija otklonite potencijalna skrovišta za grabljivicu i za lovinu. Redovno treba kositi travnjak i kratiti živu ogradu pogotovu onu koja raste blizu tla.

Postoje i službe koje se mogu angažirati, a koje raznim sredstvima doprinose tjeranju zmija sa određenih područja.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA