ROMI SLAVE ĐURĐEVDAN! Mnogi ga povezuju s veseljem i pjesmom, a Veljko Kajtazi nam je objasnio zašto ga on ne obilježava

ROMI SLAVE ĐURĐEVDAN! Mnogi ga povezuju s veseljem i pjesmom, a Veljko Kajtazi nam je objasnio zašto ga on ne obilježava

Vijest objavljuje ZAGREB INFO

Dio Roma danas proslavlja Đurđevdan, svoj najveći praznik, kojim se slavi završetak zime i dolazak proljeća.

Raman Fazlijevski, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba pojasnio nam je kako je u prošlosti izgledao taj dan.

“Đurđevdan se danas  ne slavi u gradu, 6. maj to vam je dan koji svaki Rom slavi u krugu svoje obitelji.  Ostale dane ide se u goste jedni drugima, a četvrtog dana svi se okupe, obično kraj vode, rijeka ili jezero, nebitno, i tamo svatko donese svoju hranu i piće i zajednički se proslavlja odlazak Đurđevdana. Nekada davno, dok su Romi bili putnici, vodili bi se kotačem, na koju stranu svijeta krene oni bi pošli za njim”, pojašnjava nam i ističe kako danas nove generacije znaju jako malo o tome.

Ipak u Zagrebu će se održati proslava i to u nedjelju (nisu mogli drugačije zbog dvorane) 8. svibnja kada će se u 18 sati u KNAP-u organizirati koncert sa trubačima. ‘Bit će veselo’, ističe Fazlijevski.

Đurđevdan je vjerski blagdan

Iako smo prvotno kontaktirali saborskog zastupnika, Veljka Kajtazija, rekao nam je kako ne slavi Đurđevdan jer je riječ o vjerskom blagdanu.

“Ja to ne obilježavam jer sam napravio nešto drugo, naime radi se o lošoj poruci od strane romske zajednice jer su pokušavali uvjeriti većinsko stanovništvo da je Đurđevdan romski praznik što nije točno.

Imao sam inicijativu putem koje je Sabor odredio važne datume, a to je Međunarodni dan sjećanja stradalih Roma u Drugom svjetskom ratu, Svjetski dan Roma, kao i Svjetski dan Romskog jezika.

Sve ostalo kao što su Mitrovdan, Petrovdan, Kurban-bajram, Bajram i Đurđevdan su zapravo vjerski praznici jer u romskoj zajednici su i muslimani i pravoslavci i katolici te svatko od njih prema svojim praznicima kaže ‘E to je naš nacionalni praznik’, što nije točno.

Stoga sam vjerske praznike prepustio udrugama da one obilježavaju, a ova tri na nacionalnoj razini njih obilježavam”, pojasnio je Kajtazi.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA