Raspisan natječaj za upis na riječke fakultete: Prijave brucoša do 18. srpnja

Raspisan natječaj za upis na riječke fakultete: Prijave brucoša do 18. srpnja

Ingrid Šestan Kučić objavljuje NOVI LIST

Sveučilište u Rijeci objavilo je natječaj za upis u prvu godinu preddiplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija te preddiplomskih stručnih studija, a proces prijava odvija se online putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava na visoka učilišta (NISpVU). Prijave su u ljetnom upisnom roku otvorene do 18. srpnja, a iznimka su pojedini fakulteti koji provode dodatne provjere posebnih znanja, vještina i sposobnosti.

Riječ je o studiju Logopedije za koji će prijave završiti 5. lipnja, svim studijskim programima Akademije primijenjenih umjetnosti koji će s prijavama završiti 10. lipnja, svim programima Fakulteta zdravstvenih studija za koje je krajnji rok prijave 15. lipnja, svim programima Fakulteta dentalne medicine za koji će se prijave okončati 31. svibnja te o studijskom programu Biotehnologija i istraživanje lijekova Odjela za biotehnologiju za koji prijave završavaju 24.lipnja. Cijeli upisni postupak na fakultetima u ljetnom roku trebao bi biti okončan do 22. srpnja, a prijave za jesenji rok počinju 19. rujna.

Državna matura

Kandidati koji završavaju četverogodišnju srednju školu ove godine ili su je završili 2010. i kasnije obvezni su položiti ispite državne mature za prijavu i upise na studije, a kandidati koji su završili četverogodišnju srednju školu prije 2010. godine, odnosno prije uvođenja državne mature nisu obvezni položiti ispite državne mature u svrhu upisa na studij, ali u tom slučaju ne dobivaju bodove koji se odnose na taj dio vrednovanja. Neka visoka učilišta u okviru svojih uvjeta za upise na određene studije zahtijevaju prijelaz određenoga ukupnog bodovnog praga ili praga na ispitima državne mature pa su u tom slučaju svi kandidati obvezni položiti tražene ispite državne mature.

Kandidati koji su završili četverogodišnju srednju školu prije 2010. godine temeljem rezultata postignutih na razredbenom postupku kojeg provode visoka učilišta mogu se upisati na određene izvanredne studije Ekonomskog, Građevinskog, Pomorskog i Učiteljskog fakulteta.

Pravo upisa na studijski program kandidat ostvaruje prema ostvarenim bodovima i redoslijedu na konačnoj rang-listi do ispunjenja upisnih kvota, a državljani Europske unije s prijavljenim boravkom u Hrvatskoj i stranci – državljani zemalja izvan EU-a kojima je izdano rješenje o stalnom boravku imaju pravo upisa na studij pod istim uvjetima kao i hrvatski državljani.
Budućim brucošima Sveučilište će ove godine ponuditi ukupno 3.501 upisno mjesto. Najveći broj tih upisnih mjesta bit će namijenjen redovitim studentima, njih 2.634, dok će se izvanrednim studentima ponuditi 700, a stranim studentima 97 upisnih mjesta.

Najviše ekonomista

S najvećom će upisnom kvotom raspolagati Ekonomski fakultet koji će upisati 485 brucoša. Novost te visokoškolske ustanove je da uvodi integrirani preddiplomski i diplomski studij Ekonomije koji je u postupku akreditacije, te po primitku potvrde Ministarstva znanosti i obrazovanja o upisu integriranog studija Ekonomije u Upisnik studijskih programa, preddiplomski sveučilišni studij Ekonomija se više neće upisivati. Također, redoviti studenti upisuju se na smjer Međunarodno poslovanje na engleskom jeziku uz uplatu školarine od 8.000 kuna, dvoje najbolje rangiranih kandidata u prvom upisnom roku i 5 kandidata koji dolaze iz socijalnih ustanova ili domova Ekonomski fakultet će osloboditi plaćanja školarine.

Gotovo jednako veliku upisnu kvotu imat će i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu koji očekuje upis 473 studenta, a sljedeće akademske godine upisuje se i prva generacija studenata na preddiplomski sveučilišni studij Menadžment u hotelijerstvu (Hospitality Management) koji se izvodi na engleskom jeziku te je predviđeno 40 upisnih mjesta.

Najmanje fizičara

Po broju upisnih mjesta slijedi Filozofski fakultet s 412 upisnih mjesta, a potom Pomorski fakultet koji planira upisati 391 brucoša. Tehnički fakultet planira upis 315 novih studenata, a upisi na stručne preddiplomske studije Strojarstvo, Brodogradnja i Elektrotehnika neće se provoditi. S 300 upisnih mjesta slijedi Pravni fakultet, dok Medicinski fakultet planira upisati 273 brucoša.

Fakultet zdravstvenih studija u upisni postupak ide sa 190 upisnih mjesta, Građevinski fakultet sa 160, a Učiteljski fakultet sa 120. Novoosnovani Fakultet informatike i digitalnih tehnologija ima u planu upisati 82, a Odjel za biotehnologiju raspolagat će s upisnom kvotom od 48 mjesta te novoosnovani Fakultet za matematiku s 45. Fakultet dentalne medicine ove godine prima 42 brucoša, a ove godine neće se provoditi upis na preddiplomski sveučilišni studij Dentalna higijena. Na dva preddiplomska sveučilišna studija, politehnike i logopedije, upisat će se po 30 studenata, dok će Odjel za fiziku upisati 24 brucoša.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA