O MJERI RODITELJ ODGOJITELJ: ‘Poslali smo požurnicu Visokom upravnom sudu, ovo je neizvjesna situacija i za Grad i za korisnike mjere’

O MJERI RODITELJ ODGOJITELJ: ‘Poslali smo požurnicu Visokom upravnom sudu, ovo je neizvjesna situacija i za Grad i za korisnike mjere’

Gradonačelnik je, zajedno sa zamjenicima, Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom, održao redovnu konferenciju za novinare na kojoj su predstavljeni planovi prenamjene nekih prometnica u Zagrebu. Javlja ZAGREB INFO

“Planiramo ostvariti suficit kako bi sredili deficit koji se akumulirao u zadnjih pet godina i to će biti jedna od bitnijih točaka na Skupštini”, najavio je gradonačelnik.

Iznijeli su i najnovije informacije oko trenutne situacije s mjerom roditelj odgojitelj.

“Grad Zagreb je danas poslao požurnicu Visokom upravnom sudu i istaknuli smo neizvjesnost koja je sada kod Grada, ali i korisnika. Obustavom ove mjere, korisnici se ne mogu zaposliti i koristiti mjeru. Mi smo prvotno zamislili da se oboje može koristiti istovremeno i upisati djecu u vrtić”, rekla je Dolenec.

Korlaet je najavio proširenje pješačkih zona. Prva je između Draškovićeve i Palmotićeve gdje su ulice zakrčene automobilima.

“Ako vidimo primjere europskih gradova, ne vidm zašto ne bismo mogli i mi”, najavio je zamjenik Korlaet.

“U programu smo se zalagali za proširenje pješačkih zona. Naručili smo projekt, pozvali smo nekoliko arhitektonskih ureda, uzeli smo dansko-hrvatsku verziju.

Urbana oprema će biti od recikliranog materijala, odnosno pravit će se od materijala koji proizađu iz obnove od potresa”, pojasnio je Korlaet.

Glavni kolodvor

“To je naša želja na dugom štapu, tu treba napraviti sve predradnje, ali prije toga ćemo se koncentrirati na neke realističnije planove”, rekao je Korlaet.

Ovrhe

“Ova gradska vlast sve poslove koje može obavljati Gradska uprava i poduzeća će postepeno početi obavljati sama. To ne ide preko noći i to ovisi od slučaja do slučaja”, rekao je Tomašević.

Drobilice

“Što se tiče dozvola sve je po propisima, radimo i ekstra od toga. Isto kao i za žičaru, išli smo raditi još ekstra od propisa”, kaže gradonačelnik.

Holding

“Očekujemo da sve ide po zakonu, tako da 414 radnika i radnica, dobar dio njih odlazi dobrovoljno pa se lista smanjila za stotinjak. Za još stotinjak se smanjila jer su ljudi uzeli operativne poslove, neki odlaze u mirovinu”, rekao je Tomašević.

Pravo na pobačaj

“Očekujemo da će se svi zakonski dopušteni prekidi trudnoće moći obaviti u bolnici kojoj je Grad osnivač. Baš svi liječnici i medicinske sestre imaju priziv savjesti”, kaže Tomašević.

Proslava rođendana prvog predsjednika na glavnom gradskom trgu

“Zahtjev za proslavu je došao, ali kada smo tražili program, on nikada nije došao, druge izjave ne bih komentirao”.

Mjera RO

“S 1. svibnja je bilo omogućeno da se prima naknada i da se zaposli, jer smo smatrali da je protuustavno zabraniti zapošljavanje. Sad smo se opet vratili na Bandićevu mjeru da se roditelji uz mjeru ne mogu zaposliti. Nemamo evidenciju koliko se korisnika zaposlilo, zovu nas i raspituju se. Našli su se u situaciji gdje nije spojivo biti zaposlen i korisnik mjere”, kaže Dolenec.

Vrtići

“Grad Zagreb dugo godina nije poštivao pedagoški standard i vrtići su krcati, još uvijek vodimo dijalog s gradskim četvrtima i mjesnim odborima za prenamjenu prostora. Grad Zagreb je raspisao poziv i poslovnim subjektima, voljeli bismo kada bi nam se netko javio da povećamo kapacitete.

Gledali smo sve opcije: stanove, poslovne prostore, mjesne odbore”, pojasnila je zamjenica Dolenec.

Pismo djelatnice za problem u Čistoći

“Nisam upoznat s tim pismom, imam jako puno pisama, provjerit ću sa službom.

Radnika nedostaje, zato i jesmo radnicima u administraciji ponudili operativne poslove”, pojasnio je gradonačelnik.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA