Početkom ljeta kreće Radio Nacional, Berislav Jelinić i Zrinka Vrabec najavljuju bogat informativni program

Početkom ljeta kreće Radio Nacional, Berislav Jelinić i Zrinka Vrabec najavljuju bogat informativni program

Berislav Jelinić je 2014. ponovno započeo izdavati tjednik Nacional, koji se bio ugasio nakon ubojstva Ive Pukanića, a sada uz pomoć Zrinke Vrabec Mojzeš pokreće i radio postaju, za što je dobio koncesiju VEM-a . Piše portal ZAGREBI.HR

Piše: Saša Paparella

Nakon što je Vijeće za elektroničke medije (VEM) u veljači dodijelilo prve koncesije za digitalni radio (DAB+) u Hrvatskoj, gdje je nacionalnu koncesiju dobila jedino tvrtka Nacional News Corporation d.o.o, u novom broju tjednika Nacional objavljeno je da su redakciju u ponedjeljak posjetili članovi  povjerenstva HAKOM-a, “čime su zadovoljeni svi prostorni i tehnički uvjeti za početak emitiranja Radio Nacionala”. Nakon potpisivanja ugovora, koje se očekuje krajem svibnja, novi radio može početi s emitiranjem. 

Slab interes za radijske koncesije

Radio Nacional bit će prvi privatni komercijalni radio Hrvatskoj koji posjeduje nacionalnu DAB plus koncesiju. I dok druge privatne radio postaje uglavnom daju tek onaj minimum informativnog programa koliko su po zakonu dužne, ekipa s Radio Nacionala najavljuje “ambicioznu programsku shemu koja će naglasak imati na proizvodnji informativnog programa”. Detalji će se doznati u promotivnoj kampanji, najavljenoj uoči emitiranja. 

Kako doznajemo, novi radio bi trebao početi s emitiranjem u srpnju, a uz njegova pokretača, direktora i glavnog urednika Nacionala Berislava Jelinića kao prvi glas radija najavljena je Zrinka Vrabec Mojzeš, dugogodišnja kolumnistica Nacionala i nekadašnja urednica na Radiju 101. U redakciji novog radija već je zaposleno nekoliko djelatnika koji sudjeluju u tehničkim i organizacijskim pripremama za početak emitiranja programa, a pokraj redakcije Nacionala u Maksimirskoj ulici adaptirano je dodatnih 200 kvadrata, gdje su smještena dva moderna radijska studija.

Podsjetimo, Nacional News Corporation d.o.o. je dobio nacionalnu koncesiju za digitalni radio (DAB+) temeljem VEM-ove Obavijesti o namjeri davanja koncesije iz prosinca 2021., predviđene za četiri nacionalne i deset regionalnih koncesija. Broj prijava na natječaj bio je ispod očekivanog i na njega su se prijavila samo četiri ponuditelja, od kojih je jedan povukao prijavu istaknuvši ekonomsku neisplativost. Koncesije za sjeverozapadnu Hrvatsku i Grad Zagreb dobile su tvrtke Radio Tvornica i My Power Station.

Nacional je iscrpno pisao o borbi Pripuza i Kutle za popularne radijske postaje  

Upravo je tjednik Nacional u zadnjih pola godine vrlo iscrpno pisao o netransparentnom vlasništvu nad najpopularnijim domaćim radijskim postajama (Narodni radio, Antena, Radio Dalmacija i brojne druge) i o tome  kako je kontroverzni poduzetnik Zoran Pripuz i blizak mu milje nad njima preuzeo kontrolu. “Pripuz je u više navrata prozvan da je taj radijski sustav oteo Kutli i javno se u više navrata spominjao kao njegov stvarni vlasnik, onaj koji je već neko vrijeme sakriven iza isprva Kutlina, a potom Pripuzova potrčka, izvjesnog Ivana Jurića-Kaćunića“, pisalo je u Nacionalu. Taj je tjednik objavio niz dokumenata, kao i prepisku između odbjeglog HDZ-ovog tajkuna Miroslava Kutle i Zorana Pripuza koja otkriva da je Pripuz tijekom njihove svađe oko radijskog sustava vlastoručno napisao kako od Kutle traži da mu, želi li nazad te radijske postaje koje je nekoć kontrolirao, plati 15 milijuna eura.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA