HOĆE LI SE ZAGREPČANI SMRZAVATI SLJEDEĆE ZIME? Za sve one koji žive u ovim stanovima, imamo lošu vijest!

HOĆE LI SE ZAGREPČANI SMRZAVATI SLJEDEĆE ZIME? Za sve one koji žive u ovim stanovima, imamo lošu vijest!

Objavio Ivana Jurišić na portalu ZAGREB INFO

Prošlog tjedna Hrvatsku je šokirala objava Europske mreže operatera prijenosnog sustava za plin (ENTSOG) koja je objavila kako će u slučaju da Rusija obustavi isporuku prirodnog plina Europskoj uniji, Hrvatska moći popuniti najviše 30 posto svojeg plinskog skladišta. Iako su iz ministarstva brzo opovrgnuli te vijesti, gorak okus u ustima je ostao.

Putin je već zatvorio pipu prema Bugarskoj, a ukrajinski operator sustava za prijenos plina GTSOU objavio je da će “zbog više sile” danas obustaviti prijenos ruskog plina.

Situacija se u svakom slučaju zahuktava i sve su veće šanse da ćemo sljedeće zime imati puno manje plina, bez obzira na često spominjani LNG terminal.

Ekonomski analitičar i bivši ministar gospodarstva Ljubo Jurčić objašnjava kako će Hrvatska u tom slučaju biti u velikim problemima jer 30 posto struje dobivamo od plina.

“Ako ne bude ruskog plina, biti će jako teško nadoknaditi tih 30 posto struje. Dogodi li se to, moglo bi biti i redukcija sljedeće zime”, objašnjava Jurčić. “Morat ću i ja provjeriti mogu li se uopće grijati na drva”, kaže Jurčić.

Ovo nije prvi da se građani Hrvatske moraju s centralnog grijanja prebacivati na grijanje na drva. Živo se sjećaju toga mnogi hrvatski građani koji su se za vrijeme Domovinskog rata morali odreći centralnog grijanja i spojiti svoje stare peći na dimnjak kako bi na njima kuhali i preko njih se grijali.

Ali danas je situacija znatno drugačija.

Inženjerka građevinarstva Višnja Metzinger ističe kako će u slučaju tog scenarija u velikim problemima biti svi oni koji su posljednjih godina kupili stan u novogradnji.

“Iz iskustva znam kako novogradnje uglavnom imaju kondenzacijske bojlere i dimnjaci nisu proilagođeni na grijanje na kruta goriva. U slučaju nužde, ljudi koji žive u tim stanovima neće moći kupiti peć na drva kako bi se grijali na nju”, objašnjava Metzinger.

“Riječ je o bojlerima koji su spojeni plastičnim cijevima koje nisu prilagođene visokim temperaturama. U takvim stanovima, kao jedina mogućnost ostaje grijanje na struju”, objašnjava ova inženjerka građevine.

Bude li redukcija, kako neki najavljuju, to baš i neće biti neka utjeha građanima.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA