(FOTO) Brojna poznata lica prosvjedovala na Trgu: Severina je zviždala, a Veljača povela kćerkicu! Okupili su se i SDP-ovci

(FOTO) Brojna poznata lica prosvjedovala na Trgu: Severina je zviždala, a Veljača povela kćerkicu! Okupili su se i SDP-ovci

Večeras se u Zagrebu i još nekoliko hrvatskih gradova održao prosvjed “Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena” u znak solidarnosti sa Zagrepčankom Mirelom Čavajdom, kao i svim ženama u Hrvatskoj kojima je uskraćen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi. Javlja sinoć ZAGREB INFO

Na Trg bana Jelačića okupilo se mnoštvo u 18.00 sati, a među njima su bila i brojna poznata lica. Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, Rada Borić, Peđa Grbin i Viktor Gotovac i Ivana Kekin samo su neki od političara koji su pružili podršku Čavajdi danas.

Šimpraga: Došla sam na prosvjed prvenstveno kao žena

Šimpraga je uoči prosvjeda dala izjavu novinarima i poručila da je došla prvenstveno kao žena, ali i kao političarka koja želi preuzeti odgovornost u društvu kako bi svi djelovali odgovorno i provodili zakone.

Gotovac kritizirao ‘Hod za život’ 

Šef zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac na društvenim mrežama podijelio je fotografije s Trga, u društvu predsjednika stranke Peđe Grbina i poručio:

“Gradimo bolje društvo. Rušimo aktualnu vlast”.

Uoči prosvjeda, kritizirao je “Hod za život” koji će se u Zagrebu održati ove subote.

“Već podugo aktualna borba protiv voljne odluke o prekidu trudnoće stoji samo kao oblik nametanja stavova i odluka, zaodjenut u naizgled prihvatljivu ambalažu “borbe za život”. Disciplina “hod za život na xy kilometara” je naš adut na sljedećoj Olimpijadi. 40 dana molitve za život, od 8 do 16, trebalo bi vrijediti saborske mirovine. Pravo “čudo hrvatske naive”, kič na najjače. Čak i Crkva tu služi kao “kulisa”. Tzv. ljudskopravaška obrazloženja zaštite života od začeća samo su misaona metafora. “Pravo na život od začeća” zvuči baš “gordo” i mudro Pravi sadržaj tu je samo jedan – nametanje stavova, obespravljivanje, i dominacija! Politička dominacija”, napisao je Gotovac. Građane je na prosvjed pozivala i Ivana Kekin (Nova ljevica) na društvenim mrežama:

Severina zviždala, Urban zapjevao

Prosvjedovali su i pjevači, a među njima je bila i Severina kao i Damir Urban koji je zapjevao na pozornici.

“Ovdje pričamo o Zakonu o prekidu trudnoće i pridržavanju zakona. U ovom slučaju zapravo izigravaju vlastite zakone i izbjegavaju njihovo izvršenje. Rečenice gdje ministar zdravstva govori da neka se gospođa njemu javi, tako je funkcionirao i bivši gradonačelnik (Bandić, op.a.). Imamo troje djece i iskustva koja imamo u tim prilikama koja nisu bajna, ne mogu ni zamisliti kako to izgleda nekoj djevojci u nekim ruralnim sredinama”, izjavio je Urban novinarima uoči prosvjeda.

Zviždala je i Severina, koja je uoči prosvjeda prozvala predsjednicu udruge “U Ime obitelji” Željku Markić.

“Ovo je podrška Mireli Čavajdi zbog nasilja nad njom od strane institucija i možda nekim rječnikom to objasniti i svih ljudi da razumiju pošto ovdje nije važna ideologija”, rekla je pjevačica u izjavi za RTL.

“Bila sam žrtva nasilja institucija i zbog toga jedan doktor, koji se zove Gzim Redžepi, odgovara na sudu”, dodala je Severina i opet se osvrnula na Željku Markić.

“Rekli su da ovo nije politička situacija. Otkad se politika uvukla u moj život pratim sve. Svi se izvlače, ono što gospođa Ž radi godinama javno, plaši žene, taj zakon koji je bio u ime obitelji, to je bila prevara jer je zvučalo lijepo i mojoj mami dok joj nisam objasnila što to znači, a to je da su neki drugi zakinuti. Sad osim što je zakinula prava drugim ljudima, hoće zakinuti prava ženama”, izjavila je.

Cijelu vijest pogledajte na LINKU

DEMOS MEDIA