Milanović: ‘Finci su šokirani mojim izjavama? Mi smo u šoku što ih već godinama boli neka stvar za nas’…

Milanović: ‘Finci su šokirani mojim izjavama? Mi smo u šoku što ih već godinama boli neka stvar za nas’…

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju osnutka 2. gardijske brigade Gromovi u Petrinji nakon čega je naglasio kako ne odustaje od blokade Finske i Švedske u NATO dok se ne izmijeni izborni zakon u BiH. “To je moja prisega”, naglasio je., prenosi TELEGRAM

Poručio je kako se “jedna od najvažnijih grana vlasti priprema za izbore u Finskoj”. “To je nažalost porazno, tužno i moralno, ali i intelektualno jedna od nižih točaka u novijoj hrvatskoj povijesti. Moramo biti jedinstveni. Kada bi ja i Plenković bili jedinstveni shvatili bi nas istog trena ozbiljno i garantiram da bi problem bio riješen. Cijena je vrlo mala i Hrvatskoj se može ići u korist, ali kad si razjedinjen hvataju te u rendu kak se veli, ti si u sredini oni se dodaju, to se zove i ševa u nekim dijelovima Hrvatske. To sam ne mogu”, rekao je Milanović i dodao:

“Ne znam zašto se HDZ, odnosno Plenković i njegovi sugovorni ponašaju tako. Stvarno ne znam. Bojim se pomisliti ono što bi mogao”, kazao je. Naglasio je kako “nema izbora” nego boriti se za prava Hrvata u BiH.

‘Rusija me se ne tiče’

Milanović je odgovorio na današnje izjave šefa Sabora Gordana Jandrokovića koji je rekao da ne bi bilo “mudro” stopirati ulazak Finske i Švedske u NATO, jer se time “pomaže Rusiji”. “Kada je rekao pristojno tako ću mu i odgovoriti. Grubo odgovaram onima koji provociraju, drago mi je da čujem taj suzdržani ton, ali me neće uspavati i ušutkati. Nije to pitanje mudrosti nego nacionalnih interesa. Ako mi kažeš da nije mudro nisam analitičar da tako vrednujem, ja mislim da je neodgovorno i neobjašnjivo da netko tko ima načina zaštititi Hrvate ne koristi sve instrumente”, kazao je.

Rekao je kako Hrvatska traži “izmjenu izbornog lopovluka”, pa se osvrnuo na tvrdnje kako najavljena blokada ide Rusiji u korist. “Pomažem sebi. Rusija me se ne tiče. Drugo je pitanje kome pomažemo, netko će reći da je to neinteligentna provokacija, ali spreman sam za to ako pomogne Hrvatskoj”, dodao je predsjednik i naglasio: “Mi se ponašamo kao da nismo država. To je moralno dno. Nisam mudar, prijek sam, nagao, neobuzdan, ali borim se za svoje, a ti mudruj i idi u Finsku na izbore”, poručio je predsjednik.

Referirajući se na izjave finskog šefa diplomacije koji je rekao da su šokirani predsjednikovom retorikom, Milanović je kazao: “Dobrodošao u klub. Mi smo u šoku već nekoliko godina od vaše ignorancije i bezobrazluka. Njegov državni tajnik to nije rekao kad je bio na sastanku s mojim suradnicima prije nekoliko dana. U šoku smo što ih već godinama boli neka stvar za nas. U šoku sam i zbog ponašanja Plenkovićeve vlade i HDZ. Dobrodošli u šokirane nacije. Sad vidiš kako je druže”, rekao je Milanović i poručio: “Nisam ja mudrac, starac već hrvatski predsjednik.”

Milanović je rekao i kako nema informacija o Hrvatu kojeg su zarobili Rusi.