Zapratite nas za više nacrta

Ministarstvo kulture i medija onemogućava dijalog s civilnim društvom na temu Nacionalnog plana razvoja kulture i medija, svodeći komunikaciju na objave na vlastitoj internetskoj stranici.

Piše: Lujo Parežanin objavljuje portal KULTURPNKT.HR

U ponedjeljak, 9. svibnja održana je 9. sjednica sjednica Savjeta za razvoj civilnog društva, koja se, pored drugih tema, dotakla i novopokrenutog postupka izrade Nacionalnog plana razvoja kulture i medija za razdoblje od 2022. i 2027. godine. Kao što smo već izvijestili, postupak je to koji je u samom startu kompromitiran poslovičnom netransparentnošću Ministarstva kulture i medija, pod kojim se on odvija, kao i sastavom nadležne stručne radne skupine, koju čine isključivo institucionalni akteri i osobe unutar postojećih struktura odlučivanja u Ministarstvu.

Nažalost, ni najnovija sjednica Savjeta nije donijela nikakav napredak po tom pitanju, budući da Ministarstvo kulture i medija sustavno odbija uvažiti nezavisnu kulturu kao sugovornicu, pa čak i u okviru nacionalnog savjetodavnog tijela koje bi trebalo jamčiti platformu za dijalog organizacija civilnog društva i tijela državne uprave. Naime, premda je Ministarstvo kulture i medija dio Savjeta, još od sredine prošle godine iz Runjaninove na sjednice ne dolaze ni Krešimir Partl kao član ni Krešimir Račić kao njegov zamjenik, čime se aktivno potkopava forum na kojem udruge u kulturi mogu direktno raspraviti svoje potrebe i probleme s ključnim institucionalnim dionicima.

Ta je činjenica posebno sporna uzevši u obzir se nalazimo u prelomnom razdoblju za kulturni sektor, u kojem se definiraju presudni dokumenti za njegovu budućnost. Podsjećamo, pored Nacionalnog plana, u pripremi je i novi Zakon o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi, čiji – sadržajno, dakako, problematičan – nacrt je izrađen na krajnje isključujuć i netransparentan način. Proceduralna bezobzirnost vladajućih kulminirala je ovih dana uvrštavanjem prijedloga novog zakona na dnevni red nadležnih saborskih odbora na isti dan kada se o njemu treba održati plenarna rasprava u Saboru, što “dovodi u pitanje smislenost i kvalitetu saborske rasprave”, kako upozorava Kulturpunktova Ivana Pejić.

Vratimo li se Nacionalnom planu razvoja kulture i medija, Ministarstvo je otišlo onkraj pukog ignoriranja Savjeta za razvoj civilnog društva, poručivši tom tijelu i njegovim članovima_icama da se o svemu mogu informirati na – internetu: nakon što se Savjet direktno obratio Ministarstvu na temu Nacionalnog plana, iz ureda ministrice Obuljen Koržinek došao je odgovor kako će sve podatke o procesu njegovog donošenja i izrade naprosto objavljivati na svojim službenim mrežnim stranicama. Bez prisutnosti predstavnika Ministarstva, članovi i članice Savjeta mogli su tek predložiti zaključak kojim se apelira na snažnije uključivanje civilnog društva u proces izrade nacionalnog plana. Domagoj Šavor iz Saveza udruga Klubtura napomenuo je kako participacija civilnog društva ne smije započeti u trenutku kada već postoji definirani dokument, kao što je bio slučaj s izradom novog zakona, ističući kako organizacije trebaju biti uključene kroz sektorske analize i različite oblike predstavljanja i rasprava o strategiji kulturnog razvoja. Uzevši u obzir način na koji Ministarstvo tretira sve ključne postupke definiranja kulturne politike, uključujući i početak izrade Nacionalnog plana, takvi se apeli međutim čine osuđenima na oholu tišinu adresata u Runjaninovoj.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA