400 vozača saniteta danas započinje štrajk: ‘Izjednačite plaće! Idemo do kraja!‘

400 vozača saniteta danas započinje štrajk: ‘Izjednačite plaće! Idemo do kraja!‘

Omalovažavaju ih više od deset godina, a od danas će voziti samo na dijalizu, onkologiju te na životno važne zahvate

Više od 400 vozača sanitetskog prijevoza danas započinje štrajk, a, kako najavljuju, on će trajati do ispunjenja zahtjeva. Ako do toga ne dođe, ići će dalje i uključiti Sindikat medicinskih sestara i tehničara, koji su ih, kako nam govore iz Sindikata saniteta, itekako podržali jer i sami trpe velike nepravde.

Današnji štrajk obuhvaća osam županija u kojima je sanitet pod domovima zdravlja: Karlovac, Krapinsko-zagorska županija, Slavonski Brod, Knin, Vukovar, Bjelovarskobilogorska županija, Novalja, Šibenik, Drniš, Požega i Nova Gradiška. Razlog su neravnopravno podijeljeni koeficijenti, zbog čega je nesrazmjer u plaćama među vozačima saniteta. Neovisno o tome što rade isti posao, razlike u plaćama su do 1500 kuna., doznaje jutarnji list

Usluge pacijentima

– Idemo do kraja. Dosta je bilo laži i obmana. Više od deset godina smo omalovažavani, kao struka po njima ne postojimo. Iako se nadamo da neće doći do eskalacije štrajka, odnosno nadamo se da će naši zahtjevi napokon biti ispunjeni, spremni smo ići do kraja, pa i potpuno ukinuti sanitetski prijevoz – govori Vladimir Markuš, sindikalni povjerenik i voditelj saniteta, uoči prosvjeda. Štrajk je organiziran, kaže, tako da će raditi s 30 posto kapaciteta.

– Odradit će se ono što ljudski smatramo nužnim, konkretno vožnje na dijalizu, onkologiju i hematologiju te na životno važne zahvate. Sigurno se neće obavljati prijevozi iz bolnica – kaže Markuš i dodaje da mu je žao pacijenata koji će sutra ostati bez prijevoza, ali da čak i od njih imaju podršku. U sedam županija – Zadarskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničkokriževačkoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj – sanitet je pod zavodima za hitnu medicinu. Oni ne mogu štrajkati, ali će raditi isključivo prema pravilniku o sanitetskom prijevozu. Prema Markuševim riječima, to znači da će se pridržavati pravilnika, u kojem stoji da svaki prijevoz udaljenosti do 150 kilometara mora biti najavljen 24 sata ranije, a preko 150 kilometara 48 sati, što sada odrađuju u istom danu.

– Svaki protest koji je u skladu sa zakonom je legitiman i demokratski način izražavanja stajališta i iskazivanja zahtjeva za rješenjem određenih otvorenih pitanja. S te strane podržavam najavljeni protest dijela vozača u sanitetskom prijevozu, ako je zakonski utemeljen s obzirom na nužnost pružanja zdravstvenih usluga pacijentima. S druge strane, kao ministar zdravstva nemam razumijevanja i tolerancije prema uskraćivanju zdravstvene skrbi našim najranjivijim građanima kojima je sanitetski prijevoz ključan u njihovom liječenju i zbrinjavanju – govori ministar zdravstva Vili Beroš.

Mirno ozračje

Smatra da o svim pitanjima treba konstruktivno razgovarati i sagledavati moguća rješenja, što, navodi, Ministarstvo čini te se usuglašava rješenje sa svim dionicima koji odlučuju o tom pitanju.

– Još prošle godine Vlada, kao i Ministarstvo zdravstva, uspostavila je dijalog sa sindikatima i pokazala volju za rješavanjem tog pitanja te nema razloga za traženjem rješenja na ulici ili preko ‘leđa’ naših pacijenata. Stoga, kao ministar zdravstva očekujem od domova zdravlja, kao i od vozača u sanitetskom prijevozu, da nastave pružati kontinuiranu kvalitetnu zdravstvenu zaštitu kako bismo u konstruktivnom i mirnom ozračju pružili maksimum našim bolesnicima te zajedničkim naporima pronašli rješenje na dobrobit naših djelatnika – zaključuje Beroš.

Ivan Laća, sindikalni povjerenik, kaže da su na štrajk prisiljeni i da je isti bio dogovoren još prošle godine, ali su nakon razgovora u ministarstvu obećali riješiti problem.

– Rekli su da će riješiti problem u roku od dva tjedna, a prošlo je više od godinu dana. Više nema čekanja, deset godina čekamo – zaključuje Laća.