Ravnatelj Doma zdravlja dr. Andrija Štampar Nova Gradiška: Unatoč štrajku vozača saniteta skrb za naše korisnike neće izostati…

Ravnatelj Doma zdravlja dr. Andrija Štampar Nova Gradiška: Unatoč štrajku vozača saniteta skrb za naše korisnike neće izostati…

Više od 400 vozača sanitetskih vozila u osam županija započelo je štrajk, kako kažu, do ispunjenju njihovih zahtjeva.

Današnji štrajk obuhvaća sanitete koji su pod domovima zdravlja u Karlovac, Krapinsko-zagorska županija, Slavonski Brod, Knin, Vukovar, Bjelovarskobilogorska županija, Novalja, Šibenik, Drniš, Požega i Nova Gradiška.  Kao glavni razlog za štrajk navode nesrazmjer u plaćama koje se, ovisno o županiji, zbog koeficijenta razlikuju i preko tisuću i petsto kuna. Tom prigodom priopćenjem su se oglasili iz ravnateljstva Doma zdravlja Nova Gradiška priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti:

Svaki protest koji je u skladu sa zakonom je legitiman i demokratski način izražavanja stajališta i iskazivanja zahtjeva za rješenjem određenih otvorenih pitanja.

S druge strane, ne dozvoljavamo uskraćivanje zdravstvenih usluga našim najranjivijim građanima kojima je sanitetski prijevoz ključan u njihovom liječenju i zbrinjavanju. Niti jedna otvorena tema, pa niti ova aktualna, ne bi se smjela lomiti preko leđa naših pacijenata.

Bez obzira na okolnosti, pacijent mora biti u središtu zdravstvenog sustava sa zagarantiranom pravovremenom i kvalitetnom zdravstvenom zaštitom. Stoga sam u kontaktu sa svim djelatnicima kako bismo u mirnom ozračju nastavili raditi svoj posao.

O svim pitanjima treba konstruktivno razgovarati i sagledavati moguća rješenja što prema dobivenim informacijama Ministarstvo čini i usuglašava rješenje sa svim dionicima koji odlučuju o tom pitanju.

Koliko mi je poznato, još prošle godine Vlada, kao i Ministarstvo zdravstva, uspostavili su dijalog sa sindikatima i pokazali su volju za rješavanjem tog pitanja te mislim da nema razloga za traženjem rješenja na ulici ili preko ‘leđa’ naših pacijenata.

Ono što ne smijemo izgubiti iz vida je veličinu, ali i veliku povezanost zdravstvenog sustava. Tako i svaki problem pojedinca je naš zajednički problem, sve nas na neki način pogađa i tako mu moramo pristupati i zajednički ga rješavati sa zdravstvenom administracijom..

Drago mi je da imamo podršku od ministra Beroša što nam daje ‘vjetar u leđa’ u ovim izazovnim vremenima kada nam je nužno međusobno razumijevanje i potpora. To je najbolji i najkraći put prema pronalasku rješenja, koliko god se u određenom trenutku čine neostvarivim” – stoji u priopćenju koje potpisuje ravnatelj Doma Zdravlja Marijan Šapina.

Na naš upit da li zbog štrajka ima poremečaja u sustavu skrbi za pacijente ravnatelj Šapina nam je odgovorio da niti jedan pacijent , korisnik sanitetskih usluga, neće biti zakinut i da se sve aktivnosti provode redovno.

MS/AB