Umirovljenika sve manje, mirovine sve veće: “Same od sebe” porasle za 7 kuna!

Umirovljenika sve manje, mirovine sve veće: “Same od sebe” porasle za 7 kuna!

Jasmina Grgurić Zanze objavljuje MIROVINA.HR

Usklađivanje mirovina u travnju je umirovljenicima donijelo 2,24 posto više, odnosno oko 60 kuna u prosjeku. No, mirovine iz mjeseca u mjesec rastu za nekoliko kuna po inerciji kretanja u mirovinskom sustavu, a najveći razlog je sve manje umirovljenika. Isplata u svibnju pokazuje rast do 7 kuna, a od srpnja nas čeka i rekordan rast zbog inflacije.

Hrvatska iz mjeseca u mjesec ima sve manje umirovljenika pa tako na isplati mirovina u svibnju bilježimo “minus” od 815 korisnika u mirovinskom sustavu. Na mjesečnoj razini to je puno, pogotovo ako uzmemo u obzir da je prije pandemije broj novih umirovljenih građana konstantno premašivao broj umrlih korisnika. Situacija je već dvije godine obrnuta pa se u tom razdoblju ukupan broj umirovljenika smanjio za 12 tisuća. Sve je više starijeg stanovništva, ali sve manje onih u mirovini, a glavni je razlog pojačana smrtnost.

Mirovine “same od sebe” porasle za sedam kuna

Sve manji broj korisnika dovodi do prosječno većih mirovina koje mimo polugodišnjih usklađivanja rastu za po nekoliko kuna, ovoga mjeseca do 7 kuna u odnosu na prošli. Jedan od uzroka je i taj što u većem slučaju umiru građani s nižim primanjima, jer žive lošije. Usklađivanje u travnju donijelo nam je 2,24 posto više, odnosno oko 60 kuna u prosjeku. Mjesec dana kasnije, mirovine su dodatno porasle za do sedam kuna.

Prosječna mirovina svih 1.137,499 umirovljenih prema općim propisima iznosi 2.706 kuna u svibnju. Prošli mjesec nakon usklađivanja prosjek je bio 2.701 kunu, a prije usklađivanja 2.648 kuna. Bez mirovina koje isplaćujemo u inozemstvo prema međunarodnim ugovorima korisnicima za dio staža koji su odradili u Hrvatskoj, imamo oko 955 tisuća tuzemnih umirovljenika. Njihova mirovina nakon usklađivanja prvi je put prešla 3.000 kuna, točnije ovoga mjeseca iznosi 3.047 kuna, što je 7 kuna više nego prošli mjesec, odnosno 67 kuna više nego prije usklađivanja.

Usklađivanje ove godine ukupno oko 8 posto!

Sasvim je jasno da prvo ovogodišnje usklađivanje starijim građanima nije namirilo razliku u odnosu na rast prosječne plaće te još važnije, povećanje troškova života. Osim neadekvatne formule usklađivanja, glavni razlog je taj što usklađivanje kasni jer se prethodno šestomjesečno razdoblje uspoređuje s kretanjima indeksa u šest mjeseci koji mu prethode. Inflacija je podivljala upravo u vrijeme koje nije usklađeno te će ono biti obuhvaćeno tek idućim usklađivanjem u srpnju, s isplatom u rujnu sa zaostacima za kolovoz i srpanj.

Kako je portal Mirovina.hr ekskluzivno doznao, sprema nam se najveće usklađivanje u povijesti, upravo zbog rekordnog rasta cijena, te će ono prema sadašnjim procjenama iznositi oko 5,75 posto, što donosi u prosjeku oko 150 kuna veće mirovina. Oba usklađivanja zajedno s oko 8 posto donose više od 200 kuna na godišnjoj razini.

Prosjeci mirovina prema vrstama primanja u svibnju:

Starosna mirovina = 493.482 korisnika = 2.911 kuna

Prijevremena mirovina = 206.906 korisnika = 2.812 kuna

Najniža mirovina = 276.514 korisnika = 1.833 kune

Obiteljska mirovina = 213.255 korisnika = 2.185 kuna

Invalidska mirovina = 100.266 korisnika = 2.192 kune

Starosna mirovina sa 40 i više godina staža = 107.444 korisnika = 4.163 kune

Braniteljska mirovina (ZOHBDR) = 70.905 korisnika = 6.319 kuna

Saborska mirovina = 685 korisnika = 10.729 kuna

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA