Tribina “Romi – jedinstveni i inspirativni”

Tribina “Romi – jedinstveni i inspirativni”

Javlja portal KALI SARA. HR

Povodom Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj 24.5.2022. godine u prostorima Romskog kulturno-edukacijskog centra održana je tribina pod nazivom ‘Romi – jedinstveni i inspirativni’. Sudionici tribine bili su Veljko Kajtazi, saborski zastupnik, Ivona Beus Richembergh, koordinatorica REKC-a i Maja Grubišić, urednica i publicistica.

Pozdravom Baxtalo o dives! (Sretan dan na romskom jeziku) nazočne je pozdravila Ivona Beus Richembergh i time ukazala da će upravo jezik biti tema prve u ciklusu tribina o doprinosu romskih stvaralaca sveukupnoj kulturnoj sceni.

Govorom se obratila i predsjednica SRRH ‘KALI SARA’ Suzana Krčmar te skrenula pažnju na vrijednost Romskog kulturno-edukacijskog centra kao jedine ustanove takvih razmjera u Europi.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi prisjetio se svojih napora za pokretanje i provedbu međunarodne inicijative da se 5. studenoga proglasi Svjetskim danom romskoga jezika, što se i dogodilo 7. studenog 2015. godine kada je UNESCO jednoglasno usvojio prijedlog.

Na tribini se govorilo o snazi i važnosti jezika, utjecaju romskog stvaralaštva na svjetsku umjetnost te o autohtonoj romskoj kulturi.

Na tribini je pročitana romska bajka ‘Sudbina’ iz knjige ‘Romske bajke‘ Alija Krasnića koji je godinama prikupljao bajke na području nekadašnjeg Kosova i Metohije. Za kraj pročitano je nekoliko romskih poslovica na hrvatskom i romskom jeziku, na temu ljubavi, prijateljstva i jezika.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA