NEDOSTAJE 170 LITARA KIŠE PO KVADRATU – Sada je u svibnju čak 31 stupanj, u svibnju 1978. u Đakovu padao snijeg

NEDOSTAJE 170 LITARA KIŠE PO KVADRATU – Sada je u svibnju čak 31 stupanj, u svibnju 1978. u Đakovu padao snijeg

foto: Ministarstvo poljoprivrede ilustracija

Neugodna prekjučerašnja sparina u Đakovu u večernjim satima prešla je u nevrijeme s kišom, vjetrom, grmljavinom i mjestimice, kao u prigradskom Kuševcu, sa sitnim ledom. Nakon njega vatrogasci Josipovca Punitovačkog imali su tehničku intervencjiu, uklanjajući porušeno stablo s prometnice u Jurjevcu. Javlja GLAS SLAVONIJE

No kiše je tom prilikom u gradu palo samo šest litara po četvornom metru, pa je za ovaj kraj godina i dalje sušna.

I u đakovačkom kraju ovogodišnji svibanj, koji je kalendarski proljetni mjesec, bilježi natprosječne temperature za ovo doba godine, pa dugogodišnji đakovački pratitelj vremenskih (ne)prilika Bartol Bačić, koji to svakodnevno čini već 50 godina, kaže kako je do sada u svibnju 2022. godine njegov termometar četiri puta izmjerio najvišu dnevnu temperaturu od 30 Celzijevih stupnjeva, te u dva navrata 31 stupanj.

– No ni prošlogodišnji svibanj nije bio ništa svježiji. Još ranije nego ove godine, 10. svibnja, u Đakovu je bilo 30 stupnjeva – kaže Bačić i podsjeća kako je u svibnju 1978. godine – padao snijeg.

– Po šokački ga zovemo rodinjak. Poslijepodne 12. svibnja naišla je jedna “zakrpa” i istresla se, i poslije nikom ništa, kao da se ništa nije dogodilo. Snijeg se, dakako, odmah otopio – prisjeća se svibanjskog snijega te ‘78. Bačić, ali i studenoga iste godine kada je, kaže, sunčano bilo samo dan i pol.

– Stalno je bilo oblačno, kišno, tmurno, maglovito – dodaje Bartol.

Nakon prošlogodišnje sušne, i ova je godina za đakovački kraj sušna. Prema 35-godišnjim praćenjima prosjeka oborina Bartola Bačića, u ovoj godini nedostaje nam oko 170 litara kiše po četvornom metru.

– Do sada je u 2022. godini ovdje palo samo 147 litara oborina, a trebalo je od nove godine dosad pasti više od 300 litara kiše. Inače je mjesečni prosjek nešto više od 63 litre. Dosad je u svibnju palo samo 16 litara kiše – ističe Bačić. S. Župan

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA